Christelijke Muziek en Concertagenda

Op weg naar Pasen met Telemanns 'Brockes-Passion'

Het Apollo Ensemble brengt een van de indrukwekkendste passies uit de barok

Van onze redacteur Van de redactie

21-01-19

Ben je op zoek naar bezinning en verstilling in de lijdenstijd? En wil je dat doen met indrukwekkende muziek? Kom dan op zaterdag 23 maart naar de Edesche Concertzaal voor een aangrijpende vertolking van het lijdensverhaal door Georg Philipp Telemann. Het Apollo Ensemble brengt dat een van zijn bekendste stukken voor de lijdenstijd, de 'Brockes-Passion'.

Tranen van ontroering

"Moge mijn pen zich bevochtigen met tranen, opdat hij zulk nat ook bij anderen uitlokt", schreef Telemann in het voorwoord van zijn Brockes-Passion. In dit meesterwerk uit de barok liet Telemann zich inspireren door het lijdensverhaal van Jezus. Niet alleen toen, maar ook nu nog maakt Telemanns 'Brockes-Passion' diepe indruk op de luisteraars.

De aarde schudt, Maria huilt...

Wat dit stuk zo speciaal maakt? Alleen al de instrumentale 'Sinfonia' waarmee deze passie begint, bezorgt je ongetwijfeld kippenvel. Maar dan, de aarde beeft en schudt, Maria huilt, de apostelen weten zich geen raad... De tekstschrijver Brockes plaatst je midden in het lijdensverhaal. Telemann voegt daar met zijn intense muziek een extra dimensie aan toe. Om de dramatiek van het lijdensverhaal van Jezus nog meer kracht bij te zetten, schrijft Telemann een achtstemmig koor, vocale solisten en een orkest voor.

Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble is ambitieus met de 'Brockes-Passion' van Telemann. Deze passie vormt namelijk het tweede deel van een drieluik aan passies die tussen 2018 en 2020 in de lijdenstijd klinken. Bijzonder aan het Apollo Ensemble is dat de musici zonder dirigent zingen en spelen. Fagottis Thomas Oltheten vertelt: "Omdat we zonder dirigent spelen, ben je tijdens een uitvoering erg afhankelijk van elkaar. Dat creëert een enorme artistieke dynamiek. Het is ook heel spannend. Zeker als je met solisten speelt. Is een dirigent dan niet raadzaam? “Het kan zonder”, vindt Oltheten. “Als je maar goed communiceert en samen de partituur dient.”


 Laatst gewijzigd: 21-01-19 - Geplaatst: 21-01-19