Christelijke Muziek en Concertagenda

Beethovens danklied aan God

Beleef Beethovens 'Vijftiende Strijkkwartet' in de Edesche Concertzaal

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

02-01-19

Bij een danklied aan God denk je misschien eerder aan Gerald Troost of de band Trinity dan aan Beethoven. Ook in de klassieke muziek vind je schitterende dankliederen. Beethoven schreef met zijn 'Heiliger Dankgesang' ongetwijfeld een van zijn ontroerendste stukken. De componist beschouwde het als een directe dankbetuiging aan God na zijn herstel van een zware ziekte. De O/MODERNT Soloists met meesterviolist Hugo Ticciati spelen dit meesterwerk op zaterdag 9 februari in de Edesche Concertzaal.

Opluchting

Wat was er gebeurd? Toen Beethoven goed en wel aan zijn 'Vijftiende Strijkkwartet' was begonnen, werd hij getroffen door een zware maag- en darmkwaal. Beethovens huisarts stelde hem op een streng dieet, wat de ongeduldige Beethoven allerminst beviel. In de hoop sneller te herstellen, reisde Beethoven af naar het kuuroord Baden. Blijkbaar deed dit hem goed, want hij kon eindelijk weer aan het werk. Beethovens opluchting dat er een einde was gekomen aan alle ellende is letterlijk terug te horen in het verloop van zijn 'Vijftiende Strijkkwartet'.

'Gevoel van nieuwe kracht'

In het midden van dit bijzondere strijkkwartet staat het bijna vijftien minuten durende langzame middendeel. Beethoven gaf het de veelzeggende titel mee: ‘Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit'. Dit dankgebed bestaat uit koraalachtige secties (het danklied), afgewisseld met twee snellere tussenspelen, door Beethoven omschreven als ‘het gevoel van nieuwe kracht’.

Meer waard dan woorden

Op zaterdag 9 februari spelen de O/MODERNT Soloists dit prachtige stuk in de Edesche Concertzaal. Onder aanvoering van de bevlogen Britse violist Hugo Ticciati weten ze Beethovens muziek in de kern te raken. Een Zweedse krant krant schrijft alvast enthousiast: "Hun rauwe spontaniteit bewijst dat tonen meer waard zijn dan duizend woorden." Bestel kaarten. Het concert begint om 20:00 uur.


 Laatst gewijzigd: 18-02-19 - Geplaatst: 02-01-19