Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef Griegs wereldberoemde 'Peer Gynt' op orgel

Doelenorganist Geert Bierling speelt Grieg in de Edesche Concertzaal

Van onze redacteur Van de redactie

25-10-18

De Noorse componist Edvard Grieg maakte zich onsterfelijk met zijn muziek bij het toneelstuk 'Peer Gynt'. Geert Bierling, organist van de Rotterdamse Doelen, speelt op vrijdag 2 november een speciale versie van Griegs muziek op het romantische Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal. Zanger Willem de Vries vertelt het beroemde verhaal over Peer Gynt.

Peer Gynt van Grieg

Het klinkt als een echt avontuur. Maak kennis met Peer die als jongeman de werkelijkheid ontvlucht door te dromen. Hij droomt over exotische reizen, macht, koningen, trollen en uiteindelijk de liefde. Griegs muziek past het verhaal als een jas, maar werd ook los van Henrik Ibsens toneelstuk wereldberoemd. Stukken uit 'Peer Gynt als 'Morgenstimmung' en 'Ases dood' vonden hun weg naar het grote publiek in talloze films en tv-commercials.

Het orgel als orkest

Extra bijzonder is dat organist Geert Bierling het orgel van de Edesche Concertzaal met Griegs muziek laat klinken als een heel orkest. Hoe hij dat doet, daarover vertelt Geert: "Ik ga uit van de orkestpartituur. Net als wat veel jazzmusici doen met een bekend nummer, heb ik er een soort 'standard' van gemaakt. Die oerversie kan ik dan aanpassen aan het orgel waar ik het op speel. Zo kun je eigenlijk ieder instrument naar je hand zetten.” Over hoe dat in de Edesche Concertzaal uitpakt, vertelt hij: “Bij ‘Åse’s dood’ laat ik het instrument lekker ‘smeulen’. De prachtige hobo van het Ypma-orgel krijgt een solorol in de ‘Arabische Dans’.” Bestel kaarten voor Griegs 'Peer Gynt Suites'.

Don Quichotte

Naast Peer Gynt staat nog een andere held uit de Europese literatuur op het programma: Don Quichotte. De Franse componist Maurice Ravel schreef een reeks liederen die het verhaal in een notendop vertellen. In deze muziek speelt een prachtig Frans harmonium de hoofdrol. Geert vertelt erover: “Willem en ik zijn allebei idolaat van het Franse harmonium. Het bijzondere is dat Willem zich met zijn stem helemaal naar die harmoniumklank kan voegen.” Geert Bierling op zijn beurt laat het Franse harmonium juist heel zangerig klinken, dankzij een geheime knop op het instrument. “Met de zogenaamde ‘expression-techniek’ kun je de luchtdruk direct beïnvloeden, waardoor de muziek veel sprekender klinkt.”

GeertBierling

Organist Geert Bierling kun je gerust een muzikale duizendpoot noemen. Hij is stadsbeiaardier van zijn geboortestad Rotterdam en organiseerde vijf succesvolle edities van de Rotterdamse Orgeldagen. Maar zijn belangrijkste baan is die van stadsorganist van Rotterdam. In die functie is hij vaste bespeler van het concertorgel in het stadhuis en het beroemde vierklaviersorgel van Concert- en Congresgebouw de Doelen. Geert Bierling is een bevlogen musicus. Zijn devies: "Het gaat er niet om wat je voorstelt, maar om wat je kunt voortbrengen”. Lees het interview met Geert Bierling.

Alle gegevens op een rij

Wat? Peer Gynt van Grieg
Door wie? Geert Bierling (orgel) en Willem de Vries (bariton)
Wanneer? Vrijdag 2 november 2018
Hoelaat begint het? 20.00 uur
Waar? Edesche Concertzaal, Amsterdamseweg 9, 6711BE, EDE
Prijs? Volwassenen € 25; Studenten € 12,50 en kinderen gratis
Extra? Gratis drankjes, pauzehapje, programmaboek en garderobe.


 Laatst gewijzigd: 26-10-18 - Geplaatst: 25-10-18