Christelijke Muziek en Concertagenda

Bij Gerben Budding klinkt het orgel als een orkest

Gerben Budding en Sopraan Rietveld brengen Franse en Nederlandse muziek

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

21-09-18

Organist Gerben Budding is booming. Onlangs verruilde hij zijn post als stadsorganist van Gorinchem voor die van Gouda. En ook als dirigent timmert hij behoorlijk aan de weg. Op vrijdag 5 oktober opent hij samen met sopraan Margreet Rietveld de serie OrgelPlus van de Edesche Concertzaal. Maak alvast kennis met deze rijzende ster aan het orgelfirmament. Jordi Kooiman, redacteur van Operamagazine.nl sprak met hem.

Eerste liefde

Op zijn negende wist hij het zeker: van orgelspelen wilde hij zijn vak maken. Gerben Budding (1987) is zijn eerste liefde altijd trouw gebleven, maar de kersverse stadsorganist van Gouda is van meer markten thuis. Hij dirigeert, hij componeert en hij geeft les. "Maar de meeste verwantschap voel ik met het orgel."

Het orgel als orkest

In huize Budding klonk altijd klassieke muziek. Veel orgelmuziek ook. "Mijn vader is een fervent orgelliefhebber", vertelt Gerben. "Ik raakte vroeg geïnfecteerd. Ik speelde op ons orgel thuis vaak muziek van cd's na. Rond mijn zesde begon ik met orgelles en al snel zette ik mijn zinnen op een conservatoriumopleiding. Op mijn negende wist ik dat ik van muziek mijn vak wilde maken." Wat hem zo raakt in het orgel? "De klankrijkdom spreekt me erg aan. Het orgel is geen instrument dat altijd dezelfde klank produceert, het heeft een grote diversiteit aan kleuren. Het is in zekere zin je eigen orkest."

Zeldzaam meesterwerk

In de Edesche Concertzaal verkennen Gerben Budding en Margreet Rietveld de bijzondere verbanden tussen Nederlandse en Franse grootmeesters van het orgel en het lied. Ze brengen muziek van onder anderen Hendrik Andriessen, Louis Vierne en Albert de Klerk. "In het katholieke Nederland van de negentiende, begin twintigste eeuw werden componisten ontzettend aangesproken door de Franse romantiek en het mystieke karakter daarvan." Gerben tipt onder meer de meesterlijke liederencyclus 'Les Angélus' van Vierne. "Dat werk hoor je zelden!"

Spannende ervaring

Opvaller op het Edese programma is een improvisatie voor sopraan en orgel. Improviseren zit Gerben Budding in het bloed. "Dat is gebruikelijk onder organisten. In de achttiende eeuw werd bijna alleen maar geïmproviseerd. Werd muziek uitgebracht, dan was dat vooral voor organisten die niet konden improviseren..." Met z'n tweeën improviseren is wel een ander verhaal. Hoe zorg je dat de boel niet ontspoort? "Je bedenkt vooraf een rolverdeling en een routebeschrijving", legt Gerben uit. "Als het goed gaat, levert het iets spannends op."


 Laatst gewijzigd: 21-09-18 - Geplaatst: 21-09-18