Christelijke Muziek en Concertagenda

Eenmalig! Barok meesterwerk in Grote Kerk Naarden

'Israelis Brünnlein' van Johann Hermann Schein door Collegium Vocale Gent

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

06-09-18

De wereldberoemde dirigent Philippe Herreweghe keert op vrijdag 7 december terug naar zijn geliefde Grote Kerk in Naarden. Na zijn succesvolle uitvoering van Bachs 'Hohe Messe' in 2016 klinkt nu muziek van Bachs illustere voorganger van de Leipziger Thomaskirche: Johann Hermann Schein. Van Schein klinkt eenmalig in Nederland de monumentale reeks madrigalen 'Israelis Brünnlein'.

Johann Hermann Schein

De vroeg zeventiende-eeuwse Duitse componist Johann Hermann Schein (1586-1630) werd door zijn tijdgenoten beschouwd als een van de grootste componisten. Geen wonder, want hoewel waarschijnlijk nooit in Italië is geweest, wist hij de toen hippe Italiaanse muziek in zijn eigen stukken te verwerken. Wat Schein en zijn tijdgenoten in deze muziek aantrok was de expressiviteit ervan. Schein was een meester in het tot uitdrukking brengen van sferen en emoties van de teksten die hij op muziek zette. Zijn bundel madrigalen 'Israelis Brünnlein' geldt nog altijd als een van de meesterwerken uit de vroege barok.

Israelis Brünnlein

In 1623 verscheen een collectie motetten van Schein op Duitse teksten, maar wel in Italiaanse onder de titel 'Israelis Brünnlein'. Schein droeg het werk op aan enkele bestuurders van de stad Leipzig (net als de latere Bach was Schein cantor van de beroemde Thomaskirche). De titel 'Israelis Brünnlein' verwijst naar de bijbelteksten uit het Oude testament die zijn gebruikt.

Collegium Vocale Gent

Scheins 'Israelis Brünnlein' wordt op vrijdag 7 december door het Collegium Vocale Gent uitgevoerd. Dit ensemble werd in 1970 opgericht en paste als één van de eersten de nieuwe inzichten toe met betrekking tot de uitvoering van vocale muziek uit de barok. Daarmee verwierf het ensemble al snel wereldfaam. Nog steeds behoort Collegium Vocale Gent tot de belangrijkste ensembles in de wereld van de oude muziek.

Wie werken er mee?

Collegium Vocale Gent
Hana Blažíková, sopraan
Barbora Kabatkova, sopraan
Robert Getchell, alt
Thomas Hobbs, tenor
Wolfgang Matthias Friedrich, bas
Ageet Zweistra, cello
Miriam Shalinsky, contrabas
Maude Gratton, orgel
Philippe Herreweghe, artistieke leiding

Alle gegevens op een rij

Wat? 'Israelis Brünnlein' van Hermann Schein
Door wie? Collegium Vocale Gent, o.l.v. Philippe Herreweghe
Wanneer? Vrijdag 7 december 2018
Waar? Grote Kerk, Naarden
Hoe laat begint het? 20:15 uur
Prijs? 1e rang: € 45 / 2e rang € 32,50 (inclusief ontvangstdrankje)
Kaarten zijn te koop via Theater Spant: www.spant.org


 Laatst gewijzigd: 06-09-18 - Geplaatst: 06-09-18