Christelijke Muziek en Concertagenda

Op Elfstedentocht langs beroemde Friese orgels

Meesterorganist Liuwe Tamminga brengt Friese orgelpracht tot leven

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

10-08-18

He wat? Een elfsteden-tocht midden in de zomer? Jazeker! Op zaterdag 18 augustus openen grotere en kleinere kerken in elf Friese steden elk hun deuren voor een orgel-Elfstedentocht. Organist Liuwe Tamminga geeft op één dag elf concerten van elk een half uur op de mooiste orgels die Friesland te bieden heeft. Ieder concert is afzonderlijk gratis bezoeken!

Rode draad

Tamminga heeft elf unieke programma's samengesteld, die vijf eeuwen orgelmuziek omspannen, passend bij het karakter van elk orgel. Behalve dat er veel muziek van Italiaanse bodem klinkt, is er nog een andere rode draad door het programma. Tijdens elk concert speelt Tamminga een opvolgend deel uit Bachs 'Kunst der Fuge'. Liuwe Tamminga werkt weliswaar al jaren in de Italiaanse stad Bologna, maar voor de orgel-Elfstedentocht keert Tamminga graag terug naar zijn roots.

Liuwe Tamminga

De in Hemelum geboren Liuwe Tamminga studeerde aan het Stedelijk Conservatorium Groningen. Na het behalen van zijn einddiploma verdiepte hij zich verder bij André Isoir en Jean Langlais in Parijs en in Italië bij Luigi Ferdinando Tagliavini. Inmiddels geldt Tamminga als specialist in Italiaanse renaissance- en barokmuziek en heeft een keur aan prijzen en award op zijn naam staan, waarvan de 'Preis der Deutschen Schallplattenkritik' een van de belangrijkste is.

Van Sneek naar Leeuwarden

De orgeltocht begint om 8.30 uur in de Martinikerk in Sneek. Daarna gaat de tocht verder naar Ijlst (Mauritiuskerk om 9.30 uur), Sloten (Grutte Tsjerke om 11.00 uur), Stavoren (Nicolaaskerk om 12.30 uur), Hindeloopen (Grote Kerk om 13.30 uur), Workum (Grote Kerk om 14.30 uur), Bolsward (Martinikerk om 15.45 uur), Harlingen (Grote Kerk om 16.45 uur), Franeker (Martinikerk om 17.45 uur), Dokkum (Grote Kerk om 19.00 uur) en eindigt in Leeuwarden met een concert in de Grote Kerk dat om 20.30 uur begint.

Vervoer tussen de kerken

Het is mogelijk om de tocht op eigen gelegenheid geheel of gedeeltelijk mee te maken. De organisatie heeft ook een aantal achtpersoonsbusjes beschikbaar die de bezoekers zo dicht mogelijk bij de kerk brengen. Ben je geïnteresseerd, geef je dan op bij Geert Postma: gjp.postma(at)gmail.com. De kosten voor het busvervoer bedragen € 40 per persoon. Dat is inclusief koffie, thee en water.


 Laatst gewijzigd: 10-08-18 - Geplaatst: 10-08-18