Christelijke Muziek en Concertagenda

Grachtenfestival 2018: mis het niet

Geniet binnen en buiten de Amsterdamse grachtengordel van mooie muziek

Van onze redacteur Hanneke van Olst

31-07-18

Ga op muzikale expeditie tijdens het Grachtenfestival Amsterdam 2018! Van vrijdag 10 augustus tot en met zondag 19 augustus verandert Amsterdam weer in de grootste concertzaal ter wereld. Laat je betoveren door ruim 250 klassieke concerten op 90 bijzondere locaties en beleef je eigen muzikale avontuur.

Bijzondere locaties

De 21e editie van het Grachtenfestival Amsterdam zit vol verrassingen. Het toepasselijke thema van dit jaar is 'Dichter bij de muziek' en dat komt op vele manieren terug. Zo staan er tien gratis (!) buurtconcerten op de agenda, diverse opera's en een fietstocht langs de allermooiste muziekkapellen van Amsterdam Noord. Artist in Residence is celliste Ella van Poucke, winnares van de GrachtenfestivalPrijs 2017. Zij schittert in vijf concerten, waaronder een concert met het JeugdOrkest Nederland. Wat je ook niet mag missen, is het vermaarde (en gratis) Prinsengrachtconcert op zaterdag 18 augustus, waarbij de broertjes Lucas en Arthur Jussen samen met een aantal muzikale vrienden op de planken staan. Vanaf 21:20 uur wordt dit concert ook live uitgezonden op NPO 2.

Verschillende reeksen op verschillende locaties

De concerten van het Grachtenfestival vinden plaats op wonderlijke locaties, zoals onder de brug aan de De Ruijterkade, bij Museum van Loon, in de Vondelkerk, A'DAM Lookout, op Vuurtoreneiland (waar je met de boot naartoe gaat vanaf de kade voor het Lloyd Hotel) en op nog veel meer locaties. In totaal klinkt klassieke muziek op maar liefst 95 locaties! Om je een beetje wegwijs te maken met het enorme aanbod aan voorstellingen, heeft de organisatie van het Grachtenfestival deze opgedeeld in een aantal categorieën:

  • Fris: Musici aan het begin van hun carrière laten horen waarom ze ontluikende talenten zijn;
  • Puur: Intieme concerten van musici met een hart voor klassieke meesters, op historische locaties;
  • Rauw: Spannende muziek op ruige locaties, buiten de gebaande paden;
  • Uniek: Bijzondere voorstellingen die speciaal voor het Grachtenfestival gemaakt zijn en dus eenmalig te horen zijn;
  • Junior: Uitvoeringen voor kinderen van nul tot twaalf jaar, en natuurlijk ook hun ouders en grootouders;
  • Grachtenfestival Context: Alles wat geen muziek is, zoals talkshows, wandelingen, vaartochten en rondleidingen;
  • Club: Experimentele klassieke- en jazzconcerten op unieke locaties in Amsterdam, zoals Holland Casino en Strandzuid.

Gratis concerten

Twaalf buurten, verspreid over zes Amsterdamse stadsdelen, krijgen een concert in hun eigen buurt. Zo komt klassieke muziek echt dichtbij! De concerten vinden plaats op centrale locaties in de wijk, zoals Club Classique in de Buiksloterbreek in Noord, het strandje aan het Meibergpad in Oost, de Harmoniehof in Zuid en het Van Beuningenplein in West. Bekijk hier alle gratis buurtconcerten.

Klassieke muziek voor kids

Speciaal voor muzikale kinderen is er dit jaar weer het Junior Grachtenfestival. Dit kinderfestival bestaat uit muzikale activiteiten voor en soms zelfs door kinderen. Verhalen, theater, spel, opera en workshops laten kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met de wereld van klassieke muziek. Daarbij is gedacht aan heel wat verschillende leeftijden: van baby's en peuters tot jongeren! Elke dag van zaterdag 11 augustus tot zaterdag 18 augustus staan er kinderconcerten op de planning, behalve dinsdag 14 augustus.

Foto: Grachtenfestival Amsterdam © Jeroen van Zijp

Wil je ook na zondag 19 augustus genieten van de beste musici? Bekijk dan eens het programma van de Edesche Concertzaal en kom luisteren naar artiesten als Hannes Minnaar, Simone Lamsma, Maria Milstein, het Brodsky Quartet, Jan Vayne en Lavinia Meijer.

 Laatst gewijzigd: 31-07-18 - Geplaatst: 31-07-18