Christelijke Muziek en Concertagenda

Een zomer lang 'kerken luisteren' in Utrecht

Utrechtse kerken openen deuren voor publiek

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

13-07-18

De hele zomer kun je in de mooiste kerken van Utrecht terecht. Tot en met 8 september openen verschillende godshuizen in de Utrechtse binnenstad hun deuren en geven hun geheimen prijs. Nieuw is dat er behalve veel te zien, dit jaar ook veel is te luisteren. Iedere week is er een gratis concert door musici uit Utrecht, Rusland en Engeland in het prachtige decor van één van de Utrechtse binnenstadskerken. De meeste concerten vinden plaats op vrijdagmiddag van 13.30 - 14.15 uur. Na afloop van ieder concert is er een 'meet en greet' met de musici.

Voor elk wat wils

De concerten hebben een luchtig karakter. Sopraan Elena Bazhenova en pianist Karina Markarova brengen op vrijdag 20 juli in de Geertekerk toppers uit de klassieke muziek. Hou je van Engelse koormuziek dan moet je zeker gaan luisteren in de Willibrorduskerk. Waan je in een Engelse kathedraal met het Davids Cathedral Choir. Ben je meer een liefhebber van kamermuziek dan is het concert op 7 september in de Doopsgezinde Kerk wellicht iets voor je. Cellist Jan van Haaften violiste Anneke van Haaften spelen stukken voor viool en cello.

Orgelconcerten

Natuurlijk zijn er ook een aantal prachtige orgels te beluisteren. Op vrijdag 3 augustus beluister je het grote orgel van de romaanse Pieterskerk. Op woensdag (!) 8 augustus geven Laurens de Man en Daniel Seeger een duoconcert op het hoofd- en kabinetorgel van de Jacobikerk. Op vrijdag 17 augustus is het laatste orgelconcert in deze serie. De Nicolaaskerk vormt dan het decor voor organisten Pim Schipper en Sander Booij, die zowel op twee orgels als vierhandig op één orgel zijn te beluisteren.
Naast deze orgelconcerten is er ook iedere zaterdagmiddag een orgelconcert op het fameuze Bätz-orgel van de Domkerk. Deze concerten maken onderdeel uit van de Utrechtse Orgelzomer.

Alleen kijken mag ook

Natuurlijk kun je buiten deze concerten overdag in de meeste oude kerken terecht. In de meeste kerken is een enthousiaste gids aanwezig, die je graag meer vertelt over de de imposante architectuur, de vaak verbazende bouwgeschiedenis. Ook kun je je laven aan bijzondere kunstschatten. Het project is populair. Jaarlijks trekt het evenement ruim 120.000 bezoekers. Tot en met Open Monumentendag – de tweede zaterdag van september - staan de deuren open.


 Laatst gewijzigd: 13-07-18 - Geplaatst: 13-07-18