Christelijke Muziek en Concertagenda

Orgelconcerten in de Edesche Concertzaal

Van Griegs 'Peer Gynt' tot Kerst In Engelse Stijl

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

13-07-18

Het historische Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal is een prachtig instrument. Bovendien klinkt het ook nog eens heel goed samen met andere instrumenten en zangstemmen. Daarom hoor je in de concertenserie OrgelPlus het orgel niet alleen solo, maar ook in combinatie met cello, blokfluit of zang. Zo komt alles wat het romantische Ypma-orgel uit 1882 uniek maakt samen in deze serie.

Gerben Budding en Margreet Rietveld

Wist je dat veel Nederlandse muziek zijn wortels heeft in Frankrijk? Als brug tussen Nederland en Frankrijk brengen Gerben Budding en Margriet Rietveld een verrassend programma vol zang en orgel. Op vrijdag 5 oktober volgen organist Gerben Budding en sopraan Margreet Rietveld het spoor terug naar Frankrijk. Albert de Klerk en zijn leraar Hendrik Andriessen staan in het eerste deel van het concert centraal. Louis Vierne en zijn leraar Charles-Marie Widor klinken in het tweede deel.

Geniet van Griegs 'Peer Gynt'

De Noorse componist Edvard Grieg maakte zich onsterfelijk met zijn muziek bij het toneelstuk 'Peer Gynt'. Geert Bierling, organist van de Rotterdamse Doelen, maakte van Griegs muziek een speciale versie voor het Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal. Bariton Willem de Vries vertelt en zingt op vrijdag 2 november het beroemde verhaal van Peer Gynt.

Begin kerst met 'A Festival of Lessons and Carols'

Beleef het kerstfeest in traditioneel Engelse stijl. Het Roder Meisjeskoor zingt, met Sietze de Vries aan het orgel, op zaterdag 22 december de mooiste kerstliederen. Deze worden afgewisseld met negen traditionele Advents- en Kerstlezingen. Natuurlijk word je van harte uitgenodigd om ook een couplet van een carol of hymne mee te zingen. Kerst begint in de Edesche Concertzaal!

Hester Groenleer (blokfluit) en Matthias Havinga

Meesterwerken uit vervlogen tijden komen tot leven in de schitterende combinatie van blokfluit en harmonium. Matthias Havinga is organist van de Oude Kerk Amsterdam. Hester Groenleer speelt in het succesvolle blokfluitkwintet Seldom Sene. Samen brengen ze op vrijdag 1 februari stukken uit alle tijden. Beluister Matthias Havinga solo in onder meer Mendelssohns beroemde 'Zesde Orgelsonate'.

Twee premières: nieuwe muziek voor cello, orgel en piano!

Celliste Doris Hochscheid, pianist Frans van Ruth en organiste Gonny van der Maten zijn klinkende namen in de kamermuziek- en orgelwereld. In de Edesche Concertzaal spelen ze op vrijdag 8 maart voor het eerst samen met prachtige stukken van Robert Schumann en Manuel de Falla. Ook brengen ze twee gloednieuwe composities, die Wouter van Belle en Rick van Veldhuizen speciaal componeerden voor de bijzondere van combinatie cello, piano en orgel. Wees erbij!


 Laatst gewijzigd: 06-07-18 - Geplaatst: 06-07-18