Christelijke Muziek en Concertagenda

Bas-bariton sir Terfel zingt in Concertgebouw

Bryn Terfel zingt de rol van de duivel in Faust

Van onze redacteur Hanneke van Olst

24-05-18

De bekende bas-bariton Bryn Terfel uit Wales komt na tien jaar afwezigheid weer zingen in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Hij zingt de rol van de duivel in Goethes beroemde vertelling Faust.

Muziek van Berloiz

De rol die Terfel zingt, is de verpersoonlijkte duivel in Goethes vertelling Faust, genaamd Méphistophélès. Deze vertelling is door componist Hector Berloiz op muziek gezet onder de naam La damnation de Faust. Bryn Terfel is een grote naam in de operawereld sinds zijn doorbraak in de jaren negentig.

Een van zijn lievelingsrollen

De rol van Méphistophélès is een van de lievelingsrollen van Bryn Terfel. Hij heeft veel affiniteit met het personage. Naast Berlioz’ versie zong hij ook Gounods en Boito’s lezing van Goethes verhaal. Die bezetting telt naast Terfel grote namen als mezzosopraan Sophie Koch (Marguerite) en tenor Paul Groves (Faust). De zangers worden vergezeld door het Malmö Symfonie Orkest en het MDR rundfunkchor onder leiding van Marc Soustrot.

'Légende dramatique'

La damnation de Faust is geen echte opera, maar ook geen cantate of oratorium. Het opschrift luidt 'légende dramatique' en perfect geschikt voor concerten. Tegelijk zit er ook vele drama en emotie in, wat het ook een richting opera laat gaan. Het Concertgebouw omschrijft het als een "roerend en betoverend liefdesverhaal vol vrolijke caféscènes en mysterieuze dansen. Een indrukwekkend muziektheaterwerk met een imposante bezetting."

Bryn Terfel

De uitvoering vindt plaats op 4 juni om 19.30 uur in de Grote Zaal. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

 Laatst gewijzigd: 24-05-18 - Geplaatst: 24-05-18