Christelijke Muziek en Concertagenda

Koninklijke klanken uit Kampen

Organist Sander van Marion speelt Koningsdagconcert

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

23-04-18

Besluit Koningsdag met een koninklijk orgelconcert in Kampen! Twee ongekroonde koningen van het Nederlandse orgel, Sander van Marion en Ab Weegenaar, nemen je aan het beroemde Hinsz-orgel mee op een tocht door drie eeuwen orgelmuziek verbonden aan de koningshuizen van Engeland en Nederland. Op het programma staan prachtige stukken van Purcell, Händel en Mozart.

Mozart in Nederland

Wist je dat Wolfgang Amadeus Mozart als kind een aantal maanden in Nederland verbleef? Als wonderkind reisde de jonge Mozart door heel Europa om aan adellijke hoven zijn muzikale kunnen te laten horen. Een van de meest bijzondere stukken op het programma zijn de variaties die de jonge Wolfgang Amadeus Mozart in Den Haag componeerde over het Nederlandse volksliedje “Laat ons juichen, Batavieren”. Hij schreef dit stuk in 1765 voor Prinses Caroline van van Nassau Weilburg, de oudere zuster van de toen zeventienjarige Willem V.

Purcell, Händel en 'God save the King'

Ook richten Sander van Marion en Ab Weegenaar hun blik op Engeland. Van Georg Friedrich Händel klinken delen uit zijn beroemde suite 'Watermusic'. Muziek die Händel schreef op verzoek van de Engelse koning George I. Händels voorganger Henry Purcell was hofcomponist en organist aan de Chapel Royal en scheef veel muziek voor de Engelse koning William II (de Nederlandse stadhouder Willem III) en Queen Mary II. Uiteraard mag het Engelse volkslied niet ontbreken. Ab Weegenaar speelt een aantal bloedstollende variaties over dit beroemde volkslied van de hand van Christian Heinrich Rinck. Sander van Marion besluit het concert met een feestelijke improvisatie!

Alle gegevens op een rij

Wie? Sander van Marion en Ab Weegenaar
Wat? Koningsdagconcert
Waar? Bovenkerk, Koornmarkt 28, Kampen
Wanneer? vrijdag 27 april
Aanvang? 18.00 uur (het concert duurt ca. een uur)
Prijs? Vanaf € 6,00; Kinderen t/m 15 jaar gratis


 Laatst gewijzigd: 23-04-18 - Geplaatst: 23-04-18