Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef 'The Crucifixion' van John Stainer

Passieconcert door Oratoriumkoor Cantando Pijnacker

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

09-03-18

John Stainers 'The Crucifixion' is het negentiende-eeuwse equivalent van Bachs 'Matthäus Passion'. Steeds meer zangers en luisteraars raken onder de indruk van dit prachtige stuk. Geen wonder dat veel koren het stuk op het repertoire hebben staan. Op zaterdag 17 maart klinkt Stainers meesterwerk in Piijnacker, uitgevoerd door Oratoriumkoor Cantando onder leiding van dirigent Hans van Rutten en met Wim Hazeu aan het orgel. Tenor David van Lith en bas-bariton Wouter Verhage vertolken de solopartijen.

'The Crucifixion'

'The Crucifixion' (1887) is een Engelstalige passie van componist John Stainer (1840-1901). Het stuk is geschreven voor tenor, , gemengd koor en orgel. De tekst volgt het bijbelse lijdensverhaal op de voet en wordt, net als in Bachs 'Matthäus Passion' afgewisseld met meditatieve en devote teksten.

John Stainer

John Stainer werd in 1840 in Londen geboren in Londen. Als zevenjarige jongen zong hij in het koor van St Paul's Cathedral in zijn geboortestad. Op zijn zestiende werd Stainer benoemd tot organist van St. Michael's College in Tenbury. In 1872 volgde hij zijn leermeester John Goss op als organist van St. Paul's Cathedral, waardoor hij terugkwam in de kerk waar hij als koorknaap was begonnen. Stainer overleed in Verona op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Hoe groot zijn roem inmiddels was bleek op de dag van zijn begrafenis toen de straten vol waren met rouwende mensen.

Alle gegevens op een rij

Wat? John Stainers 'The Crucifixion'
Door wie? Oratoriumkoor Cantando, o.l.v. Hans van Rutten
Wanneer? zaterdag 17 maart 2018
Waar? Ontmoetingskerk, Klapwijkseweg 9, Pijnacker
Aanvang? 20.15 uur
Kaarten? € 12,50


 Laatst gewijzigd: 09-03-18 - Geplaatst: 09-03-18