Christelijke Muziek en Concertagenda

Schuberts 'Winterreise' als meditatieve ervaring

Bariton Marc Pantus zingt Schuberts meesterwerk

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

20-02-18

Dat de winter een tijd van inkeer en reflectie is, ervaar je in Schuberts beroemde liederencyclus 'Winterreise'. Een eenzame reiziger zwerft na een verloren door een desolaat landschap en stelt zichzelf indringende vragen. Bariton Marc Pantus en de jonge pianist Daan Boertien nemen je zondagmiddag 25 februari in de Waalse Kerk (Amsterdam) mee door het muzikale landschap van Schuberts 'Winterreise'.

'Winterreise' van Schubert

Er zijn weinig liederencycli die zoveel stof tot nadenken hebben gegeven als Schuberts 'Winterreise'. De interpretaties lopen uiteen van politiek-maatschappelijke kritiek tot een zoektocht van de mens naar zichzelf. Net als 'Die schöne Müllerin' gaat het hier ook om de liefde, maar 'Winterreise' begint op het moment dat de liefde al voorbij is. De liedteksten vertellen hoe een man na een afwijzing in de winterkou vlucht naar andere streken. Schuberts muziek volgt de stemmingswisselingen in de tekst op de voet met als absolute hoogtepunten 'Der Lindenbaum', 'Im Dorfe' en 'Der Leiermann'.

Marc Pantus en Daan Boertien

Zowel thuis in zowel opera- als oratorium is Marc Pantus een graag gehoorde solist bij uitvoeringen van cantates en passies van Bach. Hij was al eerder te horen bij onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het ASKO/Schönberg Ensemble, de Nederlandse Bachvereniging, de Royal Philharmonic Orchestra, onder leiding van dirigenten als Edo de Waart, Reinbert de Leeuw, Paul McCreesh en Jos van Veldhoven.
Pianist Daan Boertien, die dit seizoen de Nederlandse podia bestormt als ’Dutch Classical Talent’, speelt hij in de Waalse Kerk zijn eerste integrale Winterreise.

Alle gegevens op een rij

Wat? 'Winterreise' van Schubert
Door wie? bariton Marc Pantus en Daan Boertien
Wanneer? Zondag 25 februari 2018
Waar? Waalse Kerk, Walenpleintje 159, Amsterdam
Hoe laat? 16.00 uur
Prijs? € 22,50


 Laatst gewijzigd: 20-02-18 - Geplaatst: 20-02-18