Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef orgel en orkest

Meesterorganist Leo van Doeselaar speelt Saint-Saëns' 'Orgelsymfonie'

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

12-02-18

Componist en organist César Franck noemde het orgel “zijn orkest”. Zijn collega Camille Saint-Saëns deed er nog een schepje bovenop. Niet alleen schreef hij met zijn ‘Derde Symfonie’ een meeslepend orkestwerk, ook gaf hij het orgel daarin een belangrijke plek. Een orkest in een orkest. Benieuwd hoe dat klinkt? Kom dan op zaterdagmiddag 17 februari in het Amsterdamse Concertgebouw luisteren naar dit meesterwerk.

Orgel en orkest

Als je denkt, waar ken ik die muziek van, dan heb je vast eens het popliedje ‘If I Had Words’ van Scott Fitzgerald and Yvonne Keeley gehoord. Maar ook buiten de popmuziek is dit een van de bekendste stukken van Saint-Saëns geworden. Hij componeerde het als een muzikaal eerbetoon aan zijn overleden vriend Franz Liszt. Het orgel zorgt voor aan het begin van de finale voor het grootste verrassingseffecten in het stuk.

Twee premières

Behalve Saint-Saëns’ ‘Derde Symfonie’ staat - hoe toepasselijk - ook het prachtige ‘Ave Maria’ van Liszt op programma. Hierin heeft organist Leo van Doeselaar eveneens een glansrol. Het concert wordt verder opgeluisterd met een Nederlandse première van Guillaume Connessons ‘Flammenschrift’ en de wereldpremière van het ‘Altvioolconcert’ van Thierry Escaich. Een prachtig concert met bewezen klassiekers en spannende nieuwe muziek!

Alle gegevens op een rij

Wat? De ‘Derde Symfonie’ van Saint-Saëns met orgel
Waar? Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, Amsterdam
Wanneer? Zaterdag 17 februari
Door wie? Leo van Doeselaar (orgel), Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Stéphane Denève
Hoe laat? 14.15 uur
Wat kost het? € 39, maar met de code VA180120UIT krijgt je 14 euro korting en betaal je 25 euro in plaats van 39 euro p.p.


 Laatst gewijzigd: 12-02-18 - Geplaatst: 12-02-18