Christelijke Muziek en Concertagenda

Rachmaninovs beroemde 'Vespers' live in Utrecht

Brabant Koor zonder opsmuk

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

26-01-18

De Russische componist Sergej Rachmaninov kennen we vooral van zijn meespelende pianoconcerten en sfeervolle pianostukken. Maar hij schreef ook schitterende koormuziek. Zijn 'Vespers', op. 37 behoren tot de mooiste stukken voor koor a capella; puur en zonder opsmuk.

De 'Vespers' van Rachmaninov

Rachmaninov schreef zijn 'Vespers' in 1915, twee jaar voor de Russische Revolutie. Ze worden niet alleen gerekend tot zijn mooiste koormuziek, ze gelden zelfs als een hoogtepunt in de Russische geestelijke muziek. In de vijftien delen laat Rachmaninov het koor in al zijn muzikale kleurenpracht stralen. Sommige delen zijn majestueus en jubelend, andere juist weer ingetogen, vol troost en verstilling. De 'Vespers' beschouwde Rachmaninov, net als zijn koorsymfonie 'Klokken', tot zijn beste werken. Niet alleen verwerkte hij een fragment uit het negende deel in zijn laatste compositie, de 'Symfonische Dansen', op. 45; het vijfde deel 'Nunc dimittis' werd op Rachmaninovs verzoek tijdens zijn begrafenis gezongen.

Brabant Koor

Het Brabant Koor staat bekend als concertkoor dat uitvoeringen van grote koorwerken verzorgt met, en in opdracht van, professionele orkesten. Daarnaast geeft het koor ieder jaar een eigen concert onder het label 'Brabant Koor SOLO'. Dit jaar worden in dat kader de 'Vespers' van Rachmaninov uitgevoerd. In dit meesterwerk hoor je het Brabant Koor in al zijn verscheidenheid. Het stuk is geschreven voor vierstemmig a-capella koor, maar in veel delen breidt Rachmaninov de harmonieën uit van vijf tot wel twaalf stemmen.
Het Brabant Koor staat onder leiding van Louis Busken. Solistische medewerking verlenen Lori Raine (mezzosopraan), Eyjólfur Eyjólfsson (tenor) en Gert-Jan Alders (bas).

Alle gegevens op een rij

Wat: Rachmaninovs Vespers, op. 37
Door wie: Brabant Koor
Wanneer: zaterdag 3 februari 2018
Waar: Nicolaikerk, Utrecht
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 17,50


 Laatst gewijzigd: 26-01-18 - Geplaatst: 26-01-18