Christelijke Muziek en Concertagenda

Bachs cantates klinken in Haagse Kloosterkerk

Stichting Cantatediensten Kloosterkerk viert elfde lustrum

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

19-01-18

Beleef Bachs cantates zoals hij ze bedoelde. Bach schreef zijn wereldberoemde cantates niet voor het concertpodium, maar voor de kerkdienst. De Haagse Kloosterkerk brengt Bachs cantates al 55 jaar in een liturgische setting. Woord en muziek gaan hand in hand en versterken elkaar. Hoe dat gebeurt kun je op zondag 28 januari zelf meemaken in de Kloosterkerk. Dan spelen en zingen de Residentie Bach Ensembles Bachs prachtige cantate 'Nun danket alle Gott' (BWV 192).

Bach in de kerk

Als cantor van de Leipziger Thomaskerk was Johann Sebastian Bach iedere week druk in de weer om een cantate voor de volgende zondag te componeren. Zoals de predikant zijn preek voorbereidde over een bepaalde bijbelpassage, zo zocht Bach naar muzikale middelen om de boodschap van de bijbeltekst zo goed mogelijk op de gelovigen over te brengen.

'Dankt nun alle Gott'

Ook op 28 januari gaan preek en cantate hand in hand. De uitgevoerde cantate 'Dankt nun alle Gott' BWV 192 is een zogeheten ‘koraalcantate' waarvan de tekst is gebaseerd op een van de bekende kerkliederen (‘koralen'). Ook nu nog wordt het lied 'Dankt nu allen God' vaak tijdens kerkdiensten gezongen. De cantate bestaat uit een vrolijk openings- en slotkoor. Daartussenin klinkt een duet voor sopraan en bas.

Bach binnenstebuiten

Wil je meer weten over hoe Bach eigenlijk werkte en hoe zijn cantate 'Nun danket alle Gott' in elkaar zit? Kom dan op zaterdag 27 januari om 16.00 uur naar de Kloosterkerk. Eerst maak je de generale repetitie mee en leer je het stuk globaal kennen. Vanaf 17.30-19.00 uur neemt Bach-kenner en dirigent Jos van Veldhoven je mee naar de uitvoeringspraktijk van barokmuziek en Bach in het bijzonder. De entree van deze workshop bedraagt € 10,-.

Alle gegevens op een rij

Wat: Bachs Cantate 'Nun danket alle Gott', BWV 192
Door wie: Residentie Bach Ensembles, o.l.v. Jos Vermunt
Wanneer: Zondag 28 januari 2018
Waar: Kloosterkerk, Lange Voorhout 2, Den Haag
Aanvang: 10.30 uur
Prijs: gratis (collecte)


 Laatst gewijzigd: 19-01-18 - Geplaatst: 19-01-18