Christelijke Muziek en Concertagenda

Orgelconcert rond Hendrik Andriessen & Jane Austen

Muziek uit de romans van Jane Austen & liederen over het lijden van Jezus

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

31-10-17

De beroemde Engelse schrijfster Jane Austen herleeft op 4 november in de Edesche Concertzaal. Organiste Dorien Schouten (bekend van de website All-of-Bach) brengt samen met sopraan Janet Forbes muziek uit haar succesromans als ‘Emma’ en ‘Pride and Prejudice’ tot leven.

Jane Austen

Jane Austen was naast schrijfster ook zeer muzikaal. Ze kreeg les van een organist van Winchester Cathedral. Austen speelde naast volksliederen en -dansenen ook werk van bekende componisten als Haydn, Beethoven, Bach en Gluck. Haar liefde voor muziek spat van veel pagina's van haar beroemde romans.

Hendrik Andriessen

Naast Jane Austen staat ook de Nederlandse componist Hendrik Andriessen centraal. Hij werd 125 jaar geboren. Van hem brengen Dorien Schouten en Janet Forbes een selectie uit zijn indrukwekkende stuk ‘Miroir de peine’ over het lijden van Jezus. Dit meesterwerk plaatsen de musici in het kader van illustere voorlopers en navolgers, zoals Jan Brandts Buys en Daan Manneke.

Dorien Schouten

Organiste Dorien Schouten behoort zonder twijfel tot de jongste lichting vooraanstaande Nederlandse organisten. Zo is ze een van de prominente gezichten van het project ‘All of Bach’ van de Nederlandse Bachvereniging. Ze studeerde in Den Haag bij Jos van der Kooy en bij Leo van Doeselaar in Berlijn. Vandaar vertrok ze naar Oxford. Momenteel woont en werkt ze in Edinburgh (Schotland).


 Laatst gewijzigd: 31-10-17 - Geplaatst: 31-10-17