Christelijke Muziek en Concertagenda

Pergolesi’s Stabat Mater ontroert altijd

Muziek die binnenkomt ook als je niet van klassieke muziek houdt

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

21-03-17

De mooiste muziek voor de passietijd beluister je in de Edesche Concertzaal. Op vrijdag 24 maart klinken de aangrijpende ‘Stabat Maters’ van Pergolesi en Scarlatti. Sopraan Marjon Strijk, mezzosopraan Gabriëlle Nijhuis en ensemble Dives Sonis zijn je gids door deze twee meesterwerken uit de barok.

Combi Pergolesi en Scarlatti

Marjon Strijk, lid van onder meer het bekende Nederlands Kamerkoor, vertelt over de stukken: “Totdat Pergolesi zijn Stabat Mater schreef, was het werk van Scarlatti heel populair. Maar na Pergolesi raakte het in de vergetelheid. Ik denk dat het mooi is om de twee in een programma bij elkaar te brengen.”

Verrassende wendingen

De muziek van Pergolesi is voor Marjon emotioneler. “Het komt meteen binnen, ook als je niet van klassieke muziek houdt. Scarlatti is ook emotioneel, maar op een grilliger manier. Soms denk ik: staat dit er echt? Klopt het wel? Het zit vol bijzondere wendingen en verrassingen. Scarlatti was zijn tijd ver vooruit.”

Muziek voor de ziel

Marjon Strijk heeft veel ervaring met beide werken, vooral met Pergolesi, maar van verzadiging of verveling is geen sprake. “De werken verdiepen zich steeds meer. Je laat je meevoeren door de muziek en je raakt door samenwerking met andere musici telkens opnieuw geïnspireerd. Hoe vaker je de stukken zingt, hoe meer ze in je lijf gaan zitten. En in je ziel.”

Ongekend populair

Pergolesi componeerde ongetwijfeld het beroemdste Stabat Mater van de Westerse muziekgeschiedenis. De 26-jarige componist schreef dit meesterwerk een paar maanden voor hij overleed aan tuberculose. Het werk raakte met mythes omgeven, maar werd ook ongekend populair. Het ging zelfs de geschiedenisboeken in als de meest gedrukte compositie van de achttiende eeuw.

Foto: Jacqueline Imminkhuizen.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 27-03-17 - Geplaatst: 21-03-17