Christelijke Muziek en Concertagenda

Laat Jan Vayne jouw favoriete kerstnummer spelen

Vier het kerstfeest met Jan Vayne in de Edesche Concertzaal

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

13-12-16

Begin de kerstdagen in de Edesche Concertzaal. Op vrijdag 23 december trekt multitask-pianist Jan Vayne alles uit de kast om je een fantastische avond in kerstsfeer te bezorgen. "Het is voor mij geslaagd als iedereen het naar zijn zin heeft gehad", vertelt hij enthousiast over zijn jaarlijkse kerstconcert.

Dit heerlijke uitje voor in de kerstvakantie met de hele familie is inmiddels een echte traditie geworden. Beluister het wondermooie spel van Jan op de bijzondere concertvleugel en het schitterende orgel en geniet van een ontspannen, gezellige avond uit vlak voor kerst.

Favoriete kerstnummer

Een concert van Jan Vayne is nooit hetzelfde. Met zijn verbluffende improvisatietalent geeft hij altijd weer een onverwachte draai aan zijn stukken. Bovendien betrekt Jan graag het publiek bij zijn muziek. Net als voorgaande keren kun je je favoriete kerstnummer aanvragen. Moeiteloos combineert Jan drie of vier verzoeknummers tot een verbluffende improvisatie.

'Improviseren is mijn karakter'

Het improviseren past Jan dan ook als een jas. "Het is mijn karakter, ik wil niets moeten", vertelt hij. Waar andere pianisten hun uren gebruiken om gedisciplineerd te studeren, maakt Jan Vayne daar vrijwel geen tijd voor vrij. "Als je alleen maar stukken speelt, dan moet je wel", legt hij uit. "Je bent eigenlijk in dienstverband van de componist." Het geluk wil dat de pianist zelfs beter zegt te worden als hij niet traint. Hoe hij toch optreden na optreden weet te vullen met de mooiste muziek? "Het stroomt, maar waar het vandaan komt, dat mag Joost weten. Van het universum, van God?"

Thuis in Ede

Ook in Ede kan er van alles gebeuren. Niets staat van tevoren vast, verzekert Jan Vayne: "Dat is een beetje hoe ik speel: heel intuïtief, impulsief, het moet geen worsteling zijn." Bovendien voelt Jan zich al aardig thuis in de Edesche Concertzaal. "De vleugel helpt een heel stuk, maar het is ook de organisatie en de mensen die er werken", vindt hij. "Dat is ook heel cruciaal om ergens naar toe te willen. Iedereen doet het met liefde en plezier. In Ede vind ik echt een compleet pakket, iets wat je bijna nergens vindt." Jan Vayne kijkt nu al uit naar zijn concert: "Wat mij betreft mag het morgen al zijn, ik heb er zin in!"

Bestel tickets voor het kerstconcert van Jan Vayne op vrijdag 23 december in de Edesche Concertzaal.


 Laatst gewijzigd: 13-12-16 - Geplaatst: 13-12-16