Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef Advent met het Roder Jongenskoor

Dirigent Te Wies: "We proberen zo Engels mogelijk te zijn!"

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

30-11-16

Beleef het Roder Jongenskoor, een van de beroemdste Nederlandse jongenskoren, zaterdagavond 10 december in de Edesche Concertzaal. Wat dit koor zo bijzonder maakt? Ze zingen geheel naar Engels voorbeeld, denk maar aan het bekende King's College Choir uit Cambridge. Geniet van een typisch Engels 'Festival of Lessons and Carols' en zing zelf ook een coupletje mee!

In de Edesche Concertzaal brengt het Roder Jongenskoor samen met organist Sietze de Vries 'A Festival of Lessons and Carols', waarin negen lezingen rond advent en Kerst afgewisseld worden met Christmas carols. Het concept werd eind negentiende eeuw door een bisschop bedacht. Nadat het King's College Choir het overnam en het jaarlijks in de kersttijd op tv werd uitgezonden, won het snel aan bekendheid.

Kersttraditie

Het Roder Jongenskoor nam de traditie zo'n 22 jaar geleden over. De concerten groeiden voor veel mensen uit tot het startpunt van Kerst. "In de Aa-kerk in Groningen zit het ieder jaar bomvol", vertelt dirigent Rintje te Wies enthousiast. Het programma hoort eigenlijk op kerstavond uitgevoerd te worden, maar het jongenskoor brengt het ook in de periode eromheen of eerder, in de adventstijd. Te Wies kiest ieder jaar andere carols. "Er is een heel groot repertoire om uit te kiezen. Meestal maak ik in de zomer mijn selectie. Dan zit ik bij dertig graden in de tuin met kerstmuziek op m'n schoot..."

Zo Engels mogelijk

De Engelse invloed op het Roder Jongenskoor is terug te zien in de bezetting. Er zijn vier partijen. De jongens zingen de sopraanpartij, de andere drie partijen worden door countertenoren, tenoren en bassen vertolkt. "Dat is dezelfde samenstelling als de colleges en kathedralen in Engeland voor hun koren gebruiken. Het enige verschil is dat zij met professionele mannelijke zangers werken. Bij ons zingen voormalige jongens uit ons koor de lage partijen." Voor de rest spiegelt het Roder Jongenskoor zich echter geheel aan de Britse traditie, stelt Te Wies. "We zoeken dezelfde heldere resonans in alle partijen. We proberen zo Engels mogelijk te zijn."

Sfeer

Het optreden in Ede valt wat vroeger, dus de focus zal op advent liggen. "'Silent Night' zullen we niet doen", zegt Te Wies. "Maar Kerst zal echt wel aanwezig zijn. Sfeer zal het hebben!" Net als in Cambridge zingen de jongens bij lessenaars met kaarsen en wordt het publiek enkele keren uitgenodigd om een couplet van een carol of kerstlied mee te zingen. Beleef Advent met het Roder Jongenskoor.


 Laatst gewijzigd: 30-11-16 - Geplaatst: 29-11-16