Christelijke Muziek en Concertagenda

Noortje van Middelkoop brengt 'Trust in You' uit

'Vertrouwen is loslaten wat al in Zijn handen ligt'

Van onze redacteur Eline Verhoef

15-11-16

Eigenlijk wilde ze een heel ander instrument spelen, maar op de muziekschool was geen plek. Omdat de muziekjuf toevallig net met een cursus panfluiten gestart was, belandde Noortje van Middelkoop op haar 7e in een panfluitles. Dat ze talent had, stond als een paal boven water en werd nog eens bevestigd toen ze haar conservatoriumopleiding cum laude afrondde. Met haar nieuwe cd 'Trust in You' spoort ze mensen aan meer op God te vertrouwen.

Persoonlijke worsteling

Vrij snel na de lancering van de cd 'Close to You' in 2006, wist Noortje dat ze een vervolg wilde maken. Door haar persoonlijke worsteling met het vertrouwen op God en dingen loslaten, ontstond het idee om een cd met de titel 'Trust in You' uit te brengen.

Knokken voor imago panfluit

Omdat niet iedereen even enthousiast reageerde op een samenwerking met een panfluit, liep het spoor om een nieuwe cd uit te brengen een aantal keren dood. "Panfluit is geen standaard instrument, het wordt niet in een orkest geplaatst en is daardoor minder bekend. Daarnaast zijn er weinig componisten die muziek voor panfluit hebben geschreven en weet men vaak niet wat de mogelijkheden zijn", legt Noortje uit. Ook op het conservatorium heeft ze samen met haar collega-panfluitisten moeten knokken voor het imago van het instrument. In de jaren negentig werd de panfluit nog niet door iedereen als volwaardig instrument beschouwd. "Gelukkig komt daar nu verandering in. Zo wordt er momenteel in samenwerking met het conservatorium in Amsterdam veel moderne muziek voor de panfluit geschreven."

Oude liederen in nieuw jasje

Ondanks de tegenslagen gaf Noortje niet op. Het hielp haar om steeds meer haar vertrouwen in God te stellen. Ze vond een fijne groep muzikanten bij wie ze zich thuis voelde en met wie ze vaker had samengewerkt. Het combo bestaat uit Jan Lenselink (piano), Marcel Tiemensma (gitaar), Mark Wester (drums & percussie) en Sylvia Maessen (contrabas). Naast de panfluit speelt Noortje in sommige nummers ook accordeon. "We hebben gekozen voor een combinatie van live-opname en studio-opname, zodat alle instrumenten goed uit de verf komen. Tegelijkertijd heb je het live-gevoel dat je bij studio-opnames vaak mist." Op de cd staan naast bekende traditionele liederen als 'Groot is Uw trouw o Heer' en 'Hoe groot zijt Gij' ook nieuwere melodieën uit Opwekking en van Sela. De oudere liederen heeft Noortje in een nieuw jasje gestoken door er nieuwe arrangementen voor te schrijven met folklore- en popinvloeden. "Ik vind het prachtig dat als je door het taalgebruik van de oudere liederen heen kijkt, ze nu nog steeds actueel zijn."

Christelijke muziek op hoog niveau

Noortje vindt het belangrijk dat er ook in de christelijke wereld muziek op hoog niveau is. "Je ziet het ook terug in de bijbel, waar er echte muzikanten in de tempel speelden." Haar gekregen talenten zet ze daarom graag in voor God. Ze beschrijft de panfluit als een instrument "dat direct binnenkomt", bij zowel mensen als dieren. "Er wordt iets aangewakkerd en dat merk je zodra je begint te spelen." Vooral de veelzijdigheid van de panfluit spreekt haar aan. Ze speelt onder andere klassieke muziek, christelijke muziek, jazz en blues, folklore uit Zuid-Amerika, de Balkan en Roemenië en Israëlische muziek.

Loslaten en vertrouwen

Met haar nieuwe cd 'Trust in you' hoopt ze mensen ervan bewust te maken dat vertrouwen op God en loslaten belangrijk is, zeker in de tijd waarin we nu leven. "Vertrouwen is de basis van iedere relatie. Vaak lopen er dingen stuk omdat er geen vertrouwen is. Denk aan werksituaties, de politiek maar ook in kerken." Noortje gunt het iedereen om vertrouwen in God te leren krijgen. Zelf geeft ze aan dat ze het niet gemakkelijk vindt om te vertrouwen. "Ik wil graag alles zelf in de hand houden, maar ik moet de dingen in Zijn handen leggen." Tegelijkertijd realiseert ze zich dat alles al in Zijn handen ligt, maar dat ze het alleen nog moet loslaten. Een proces waar je je volgens de panfluitiste je leven lang mee bezig bent en waar veel mensen zich in kunnen herkennen.

Foto: Carla Manten

Bezoek de website van Noortje van Middelkoop

Bestel de cd 'Trust in you'

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

James Spanner - wo 01-05-24 13:32:55
this is a wonderfully honest article by Noortje, and makes me aware her playing is 'worship', not just 'performance'. As an organist, I love the natural free expression of the panflute- a wonderful foil to the mechanical nature of the organ. Thank you Noortje! Laatst gewijzigd: 15-11-16 - Geplaatst: 14-11-16