Christelijke Muziek en Concertagenda

Jan Mulder maakt ‘opwindende’ cd Love Divine III

Musicus komt voor traditioneel kerstconcert naar Flint

Van onze redacteur Tineke Smits

16-10-16

De nieuwe cd van Jan Mulder, Love Divine III, heeft in Amerika haar eerste concert al achter de rug. De cd is een cadeautje voor de trouwe fans: maar liefst 20 tracks met prachtige en herkenbare muziek met een verrassend tintje. (Te koop met een mooie kortingsactie van Christelijke Concert Agenda.)

Abbey Road Studios

De cd is opgenomen in het door Jan zo geliefde Londen. De componist sloot zich met het Royal Philharmonic Orchestra op in de Abbey Road Studios. “Die zijn wereldwijd bekend geworden, met name door The Beatles. Paul McCartney neemt zijn muziek daar nog steeds op! Niet veel Nederlandse artiesten doen dat.” Het Royal Philharmonic Orchestra is een beroemd orkest van 65 musici. Zij nemen op de cd de plek in van het London Symphony Orchestra, dat op de eerste twee cd’s meespeelde.

Inspirational music

Jan Mulder noemt het een gevaar om stil te blijven staan. “Ik moet er hard voor werken om iets leuks, iets nieuws te maken. Elke nieuwe cd moet weer een verrassing zijn." En met Love Divine 3 is dat ook gelukt. “Er staan maar liefst 20 tracks op,” verklapt Jan. “Dat is enorm veel, de cd heeft ruim een uur speelduur. Ik wil dat mensen ook echt iets moois krijgen als ze mijn cd kopen.” Deze derde ‘Love Divine’ heeft weer andere opzet dan vorige twee. De insteek was een album vol bekende melodieën en hymns, bijvoorbeeld ‘Abide with me’ en ‘Amazing Grace’. "Hiervoor was ik meer bezig in de de Classic FM-hoek. Maar die eerste cd werd een enorm succes, het was binnen drie weken een gouden plaat. Ik dacht: laat ik er dan nog maar eentje maken! Op de tweede cd stond meer eigen werk, ik had zelf nieuwe ‘inspirational music’ gecomponeerd, meditatieve muziek die goed past tussen de hymns die al heel bekend zijn. Hoewel die ook ‘goud’ werd, deed ie het ietsje minder. Mensen horen gewoon graag heel bekende melodieën. Dit jaar dacht ik: ik ga die mensen een boost geven, vandaar de twintig tracks. Je hoort op de cd veel muziek, vrolijk en snel, opwindend en up tempo, zoals we hier zeggen. Ik vind dat deze cd het beste heeft van zijn beide voorgangers.” Nieuwsgierig gemaakt? Kijk snel onder aan het artikel voor een toffe kortingsactie!

Goud en platina

24 december kom ik naar Nederland. Ik kom er graag terug - Nederland is leuk - ik heb er lang gewoond. Nu zit ik sinds tien jaar in Amerika. Maar er komen altijd veel mensen naar de concerten als ik in Nederland ben, zo’n 4000 tot 5000 bezoekers. De laatste drie jaar had ik vier gouden platen en twee platina platen. En dat was onder andere te danken aan de verkoop in Nederland, naast 25 andere landen. Vroeger woonde ik in Rotterdam, vlak bij De Doelen. Toen hield ik daar soms wel tien concerten rond kerst. Als artiest heb je meestal niet vrij met kerst, als het goed is. Maar dat haal ik dan in na kerst, dan ben in een weekje in Londen en hebben we weer beetje vakantie." Jan heeft zijn 'eigen orkest' tijdens het kerstconcert in Nederland: het Amsterdam Festival Orchestra. Daar zitten zo’n 50 musici in, veel met een christelijke achtergrond.

Jong publiek

De naam Mulder is in (christelijk) Nederland een bekende en geliefde naam. Jan vertelt: “Mijn oom Klaas Jan Mulder, geboren in 1930, was sinds 1955 al bezig met muziek maken. Daarom is het extra bijzonder dat er veel jeugd is bij mijn concerten. Vaak zijn mensen die naar de concertzaal gaan de wat meer klassieke, oudere mensen. Bij mij niet. Er staan kinderen van 7, 8 jaar in de rij voor een handtekening! Er zijn tieners, twintigers, dertigers: een heel jong publiek." Waarom dat zo is? Jan Mulder weet ‘t eigenlijk niet. “Ja, ik denk dat het ‘m in de muziek zit. Die is voor jong publiek, een positieve, nieuwe soort muziek waar je blij van wordt en waar je inhoudelijk wat aan hebt. En je hoeft geen verstand van muziek te hebben om te genieten van mijn muziek. Maar als je er wel verstand van hebt, is het minstens zo leuk.”

Las Vegas-toestanden

Jan ziet een opvallend verschil tussen het publiek in Nederland en in Amerika. “Het leuke van het Nederlandse publiek is: ze hebben meer klasse, meer inhoud. Ze spelen veel meer zelf piano en orgel en dat merk je. Ze weten het als een stuk moeilijk is, of hoe het in elkaar zit. Alle stukken die ik speel zijn trouwens verkrijgbaar via mijn website, die kun je daar downloaden. De mensen spelen het thuis en in de kerk en zetten het dan op YouTube.” Het publiek verschilt nogal met Amerika, daar zijn ze volgens de musicus veel meer basic, "maar ze zijn daar wel heel snel enthousiast. Als een Amerikaan de cd mooi vindt, koopt hij er meteen tien. Of twintig, en die geven ze dan weg. Dat gebeurt ook wel in Nederland, maar in Amerika gaan ze na een concert soms met armen vol cd’s weg. Amerikanen denken groot. Nederlanders zijn gereserveerder, ze zeggen: doe maar gewoon. In Amerika kom je daar niet mee weg. Daar heb je een groot orkest nodig, en heel veel noten, het moet virtuoos zijn en hard eindigen. Daar heb ik wel van geleerd, want het werkt ook best goed in Nederland. Maar in Amerika betalen ze makkelijk 100 dollar voor een ticket, dat kun je in Nederland niet doen. En je kunt in Nederland hier niet aankomen met Las Vegas-toestanden of knipperende lichtjes op je schoenen. Dat hebben sommigen hier, maar ik niet hoor, haha!”

De klasse van Europa

In zijn componeren wordt Jan Mulder ook beïnvloed door zijn nieuwe thuisland. “Het leuke van Europa heb ik hier naar toe genomen, en daarom heb ik misschien wel succes. Andere artiesten zijn van hier, die hebben alleen hier rondgekeken. Ik breng de klasse van Europa hier naar toe. En het smeuïge van Amerika breng ik dan weer terug naar Nederland. Eigenlijk heel leuk om te doen en om die afwisseling te hebben. Want ik vind Amerika een verschrikkelijk leuk land. Je hoort veel slechte dingen, maar je moet echt met een vergrootglas zoeken naar problemen."

Terug naar Nederland. De concerten van Jan Mulder zijn altijd een trefpunt in de kerstvakantie, een gezellige manier om vrienden en familie te ontmoeten. Jan Mulder ziet er naar uit om in Nederland weer een mooi kerstconcert te geven. “Het is een hele belevenis om eens mee te maken! Goede musici, een internationaal orkest, eerlijke kerstmuziek met natuurlijk bekende melodieën: het is voor iedereen leuk!"

Kortingsactie

Christelijke Concert Agenda mag een mooie korting aanbieden: bij aanschaf van drie cd's 'Love Divine III' betaal je er maar twee, met de kortingscode GRATIS-CCA. Bij aanschaf van twee cd's 'Love Divine III' betaal je geen verzendkosten als je deze kortingscode gebruikt: JM16-CCA. De cd's van Jan Mulder doen het altijd goed op verjaardagen, of bijvoorbeeld als Sinterklaascadeau! Ga naar de webshop van Jan Mulder.

Copyright onderste foto: Miller Music USA


 Laatst gewijzigd: 21-11-16 - Geplaatst: 06-10-16