Christelijke Muziek en Concertagenda

Een avondje 'bezorgd lachen' bij Rikkert Verdwaalt

Van onze redacteur Tineke Smits

14-08-16

Verhalen, liedjes en ‘een hele hoop grappenmakerij’, alles op z’n Rikkerts. Dichter-schrijver-zanger Rikkert Zuiderveld is in november te zien met zijn solocabaretprogramma Rikkert Verdwaalt.

Intieme show

“Wat ik heel leuk vond aan de try-outvoorstellingen die ik gespeeld heb, was als mensen vreselijk moesten lachen. Dat is een erg leuk compliment. En dat is ook wat ik wil: mensen een plezierige avond bezorgen. Met toch hier en daar wat diepgang.” De voorstelling ‘Rikkert Verdwaalt’ heeft Zuiderveld inmiddels al een aantal keer gespeeld. “Maar hij ontwikkelt zich nog steeds wel een beetje. Door het intieme karakter is het geen show die geschikt is voor grotere zalen. We hebben wat kleine theaters uitgezocht, het is dus echt iets voor de liefhebbers.” O, en dit keer niet voor kinderen, voegt Rikkert nog toe.

Kriskras

Rikkert Zuiderveld speelde in het verleden vaker af en toe een soloprogramma. Dat begon ooit een keer op het Flevofestival, met het programma ‘Ik ben geen duo’. Daarna volgden nog enkele optredens, tussen de vele andere werkzaamheden van de dichter-schrijver door. En nu is er, op uitnodiging, een tour van acht voorstellingen opgezet, die in november kriskras door het land te zien is.

Spraakverwarring

Heeft Nederland behoefte aan zo’n show? “Nou, er is steeds minder toneel en dans in de theaters, omdat er veel cabaret is. Dat komt omdat mensen graag een avondje onbezorgd willen lachen. Maar als ik dan zelf zo’n show heb gezien, dan denk ik: ‘Ja leuk, maar wat vind je nou echt ergens van?’ Inhoudelijk is het dan nul komma niks. Bij mij kunnen mensen ‘bezorgd’ lachen. Het gaat ook wel ergens over. Maar of dat nou een aanvulling is op het bestaande aanbod? Dat weet ik niet, ik heb het over dingen die mij treffen en ontroeren. Bijvoorbeeld de verwarring in Westerse cultuur. Wat er allemaal gaande is en hoe mensen daarop reageren, soms zo ongenuanceerd. De Babylonische spraakverwarring die dan kan ontstaan." Daar komt ook de titel van de show vandaan. Rikkert: "Ik heb het over de voordelen en nadelen van het verdwalen.” Verdwalen op de grote stille heide bijvoorbeeld, of in supermarkten, op het christelijk erf, in medialand en omstreken: allerlei facetten komen voorbij. “Het is ook een handig thema om naar terug te grijpen als ik het even niet meer weet, haha. Dat gebeurt natuurlijk ook wel eens.”

Zonder Elly

Duizendpoot Rikkert kan niet kiezen als hij een keuze moet maken uit dichter, schrijver, cabaretier of zanger. “Ik ben van alles een beetje, ik wil niet eens kiezen. Het één hangt ook met het ander samen.” Wat wel ontbreekt is de samenwerking met zijn vrouw. De grappenmakerij doet Rikkert helemaal in zijn eentje, maar dat vindt hij eigenlijk ook best wel lekker om eens te doen.
Wel heeft de cabaretier veel steun aan zijn vaste pianist Jan Borger, die hem bij zijn liedjes begeleidt en die af en toe betrokken wordt in het spel. Rikkert zelf neemt zijn gitaar mee naar de theaters. “Ik kijk er naar uit met gezonde spanning! Je bent best kwetsbaar als je in je eentje op het podium staat. Mensen moeten aan mij wennen, ik moet aan de zaal wennen. Soms improviseer ik ook wel eens wat, dat hangt van de zaal af. Maar dat maakt het wel extra leuk."

Data cabarettour

Gedichten en gedachten, liedjes en verhalen, lachen, geroerd raken én genieten van het vele wat Rikkert Zuiderveld te bieden heeft. Maak het ook mee! Rikkert is op deze data te zien:

3 november 2016 in Dedemsvaart;
9 november 2016 in Ermelo;
12 november 2016 in Groningen;
17 november 2016 in Rotterdam;
18 november 2016 in Leeuwarden;
23 november 2016 in Barneveld;
24 november 2016 in Dordrecht;
25 november 2016 in Kampen.

Foto: Janita Sassen


 Laatst gewijzigd: 13-08-16 - Geplaatst: 12-08-16