Christelijke Muziek en Concertagenda

Joke Buis geeft Johannes de Heer weer nieuwe jas

Tweede album wordt tijdens radioprogramma GNR gepresenteerd

Van onze redacteur Tineke Smits

17-06-16

Dat er een tweede deel zou komen, was niet vanzelfsprekend voor Joke Buis. Maar toch is hij er: ‘De Johannes de Heer studio sessies 2’, een met respect en liefde gemaakt album. Ook leuk: er komen extra tickets voor de cd-presentatie!

Niet vanzelfsprekend

Zangeres Joke Buis vertelt: “De liederen van Johannes de Heer zijn van zoveel generaties, door zoveel monden gezongen. Daar wilden we echt de tijd voor nemen, net als bij de eerste keer. We zeiden: áls we het gaan doen, dan moeten we het met veel respect en aandacht doen. Bij het eerste album wist ik niet van tevoren hoe mensen er op zouden reageren. We werkten er zelf met veel plezier aan, dus gaandeweg dacht ik wel dat ook andere mensen er blij van zouden worden. Ik weet dat het nu ook weer een succes kan worden, maar daar wil ik me niet op blindstaren. Het feit dat de eerste cd succesvol is ontvangen, is voor mij ook niet de reden om een deel twee te maken. Dat moet niet vanzelfsprekend zijn, hoewel mensen dat wel zo tegen me zeiden. God maakte me duidelijk dat ik het moest doen, net als bij de start van het project in de zomer van 2013. In mijn hele leven duiken de liedjes soms op, ook als ik er helemaal niet mee bezig ben. God heeft daar een bedoeling mee denk ik, het zijn allemaal mooie, wijze lessen voor mij.”

Opa

Van kinds af aan heb ik Johannes de Heer meegekregen. Mijn vader en moeder namen me mee naar een evangelische kerk in Den Haag waar mijn opa organist was. Hij vond het een geweldig mooi project, hij was enorm betrokken bij het eerste album, leefde er helemaal van op. Het is nu wel anders, want mijn opa leeft niet meer. We zijn de vorige keer hem begonnen, met een gesprek over de muziek Johannes de Heer en zijn eigen top 10. Opa zei op het laatst tegen me: ‘Dit is heel leuk en heel bijzonder, maar doe het wel biddend.’"

Oude liederen die glanzen

Het is wel een risico, je bezighouden met Johannes de Heer. Zijn muziek is van iedereen. “Ja”, beaamt Joke. “Mijn publiek bestaat inderdaad uit dertigplussers tot 100+. Het vraagt dus veel respect en zorg om Johannes de Heer in een fris jasje te steken. Tijdens een concert of dienst zitten er drie, vier generaties voor mijn neus en het is onmogelijk om die allemaal blij te maken. Maar wat ik wil is dat die oude liederen gaan glanzen. Ik wil ze niet ophippen, dat is ook niet nodig. De tekst en melodie zijn al goed! Door de jaren heen zijn deze liedjes veel uitgevoerd in een volkse stijl of in een mannenkoor-arrangement." Joke Buis wil terug naar de oorsprong om te kijken wat de schrijver met het lied bedoeld heeft en het vervolgens op een eigentijdse manier bewerken.” Het beste voorbeeld is misschien wel ‘De stad met paarlen poorten’. “Dat ken je tegenwoordig alleen nog van de mannenkorenversie: gas erop en gaan. Niet dat dat niet mooi hoeft te zijn hoor, maar boven de originele muziek zag ik als aanwijzing ‘Lieflijk’ staan. Wij hebben er dus een vertellende ballad van gemaakt, kruipen bij wijze van spreken bij de mensen op schoot om een plaatje te schetsen van hoe het later worden zal.”

Terug naar je kindertijd

Wat ik belangrijk vind is de schoonheid in de tekst, die is oud, maar erg mooi. Maar als er ‘dropp’len’ staat, maken we er wel ‘druppels’ van. In de zaal zie ik veel emotie. De één zit met zijn handen in de lucht, bij de ander rolt er een traan over de wang. Vaak komen ouderlijke gezinnen luisteren, de ouders zijn dan zeventig of tachtig en de kinderen veertigers. Dat vind ik prachtig, dat ontroert me. Dat Johannes de Heer één en al nostalgie is, is niet verkeerd volgens Joke. “Natuurlijk brengt het mij ook terug naar mijn kindertijd, naar opa en oma, maar dat vind ik mooi. Ik zie namelijk mijn grootouders voor me met het geloof op de tong. En dat geldt voor mij, maar ook voor mensen die misschien minder of niet meer met het geloof bezig zijn. Misschien doet het ze op die manier nog wat. Voor mij gaat het ook verder dan nostalgie. Ik voel een connectie met die liederen, er zit zoveel rijkdom in.”

Uniek concert

De Psalmen zijn opnieuw gearrangeerd, de gezangen… En nu dus de liedbundel van Johannes de Heer! Joke Buis: “Waarom dit nog niet door iemand anders is gedaan, weet ik niet. Ja, toen ik ging zoeken kwam ik bij duo’s uit de jaren zeventig uit, met versies op inhaakniveau. Dit is heel anders en het past helemaal bij mij. Ik wil gewoon niet dat de muziek straks verloren gaat met de oude generaties.” Daarom dus de Johannes de Heer studio sessies. De tweede cd al opgenomen en bijna klaar. Op 16 september wordt de cd gepresenteerd in Veenendaal. “Dat wordt geen gewoon concert, maar iets wat nog nooit gedaan is,” vertelt Joke enthousiast. “We maken dan een twee uur durend live radioprogramma met Groot Nieuws Radio. Er zijn interviews, een reportage en natuurlijk worden er liedjes van de nieuwe cd gezongen. Het wordt heel leuk om daar bij te zijn! De kaartverkoop loopt goed en daarom hebben we vandaag besloten dat er 100 extra kaarten beschikbaar zijn."
Er bij zijn? Bestel snel je tickets!


 Laatst gewijzigd: 17-06-16 - Geplaatst: 17-06-16