Christelijke Muziek en Concertagenda

Jane Lasonder staat op tegen prostitutie

Jane Lasonder staat op tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie

Van onze redacteur Jacob Jurian van den Berg

28-05-16

Het boek 'Rood Licht' van Jane Lasonder is de aanleiding voor het bijzondere benefietconcert tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. Jane Lasonder vertelt: "Dit boek is voor de vrouwen die niet durven te praten."

Schoolreisje naar de Wallen

Schrijfster en fotografe Jane Lasonder vertelt: "Hoe kan verkrachting, ontvoering en het traumatiseren van vrouwen legaal zijn? Hoe kunnen we schoolreisjes organiseren naar de Wallen en met ons volle verstand voor de ramen staan en lachen om meisjes die door hun pooiers worden gedwongen om seks te hebben? Dit is geen werk, dit is mishandeling. Daarom heb ik het boek Red Alert (Rood Licht) geschreven. ik hoop dat dit boek de stem is van hen die dit in hun hart schreeuwen. Ik hoop vooral dat dit boek onze harten opent."

Benefietconcert

Het bijzondere boek van Jane Lasonder wordt gepresenteerd tijdens een bijzonder benefietconcert op vrijdag 10 juni. Daar zijn veel artiesten te horen die zich spontaan aanmelden om mee te doen. Jane vertelt in een interview met Salt Radio: "Ze zeiden: 'Dit is iets dat ook ons hart heeft, wij staan om je heen!'" Er zijn optredens van onder meer van André van Zyl, Elise Mannah, Elly & Rikkert, Rob Favier, Peter & Carin van Essen, Ineke ter Heege, Hannah Lasonder en zandschepper Harm van Schaik.

Behalve de muzikale optredens komen er ook een aantal mensen spreken: Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, Wim Hoddenbagh van Vierde Musketier, Frits Rouvoet van Bright Fame en Jane Lasonder zelf. Uiteraard wordt ook het boek 'Rood Licht' van Jane Lasonder gepresenteerd, een boek vol met verhalen van achter de gordijnen.

Het benefietconcert wordt vrijdag 10 juni gehouden in de Fonteinkerk in Zwolle, Sterrenroos 56. Het concert begint om 20:00 uur, de deuren zijn open vanaf 19:30 uur. Alle opbrengsten van de boekverkoop zijn ten bate van de stichting Bright Fame.

Drie jaar onderzoek

Jane Lasonder schreef het boek in het Engels, haar moedertaal. Het werd ook vertaald en het resultaat is een boek dat ongecensureerd geschreven is en dat beschrijft hoe Jane drie jaar lang mee wandelde met prostituees. Drie jaar lang deed ze onderzoek onder deze vrouwen. Ze vroeg ze af: 'Is dit nou onze cultuur?' In het interview met Salt Radio vertelt Lasonder: "Ik stond achter de ramen en zag schoolkinderen aan de andere kant. De leraren zeiden: 'Kijk dit is onze cultuur in Nederland, die vrouwen willen dit.' En naast mij stond een vrouw, halfnaakt, te huilen. Ze vertelde me: 'Ik moet duizend euro per dag verdienen, anders wordt mijn haar afgeknipt.' Als ze overdag niet glimlacht, wordt ze 's avonds in elkaar geslagen. De vrouwen vertelden me zulke erge dingen, zó erg, dat ik niet kan geloven dat dit in Nederland gebeurt."

Autobiografie

Met haar boek wil Jane dat deze prachtige dames anders worden gezien dan dat ze altijd in Nederland worden gezien. Rood Licht / Red Light is haar tweede boek. Haar eerste boek Jane schreef ze samen met Henk Stoorvogel, een autobiografie over haar roerige kinderjaren en de verkrachtingen en mishandelingen die ze onderging. Jane beschrijft hierin hoe ze door Gods genade gered werd uit die hel.


 Laatst gewijzigd: 07-06-16 - Geplaatst: 26-05-16