Christelijke Muziek en Concertagenda

Kinga Bán deelt uit op haar cd 'Uit liefde'

Van onze redacteur Tineke Smits

25-05-16

Sela-zangeres Kinga Bán maakte een cd met liederen die ze al lang graag wilde laten horen. Om te bewaren. Om mee te geven aan haar geliefden. Maar iedereen mag er van meegenieten, want Kinga deelt graag uit.

Het juiste moment

Kinga vertelt: “Dit solo-album wordt anders dan de mensen van me gewend zijn, het zijn niet alleen maar christelijke gospelliedjes.” 'Uit liefde' heeft een andere insteek dan de cd's die Kinga samen met Sela maak. Wat krijgen we dan wel te horen? Een diverse verzameling luisterliedjes, onder meer een liedje voor haar zussen, voor haar man en voor haar kinderen. Allemaal persoonlijke teksten die Kinga schreef en bij elkaar zocht. “De liedjes zaten soms al jaren in mijn hoofd, sommige zelfs sinds mijn middelbareschooltijd. Die heb ik al die tijd met me meegedragen. Maar nu pas was het het juiste moment voor deze cd.”

Zonder gejank

Hoewel Kinga vrij zakelijk met het album bezig was - want er was een deadline en er moest van alles gebeuren - waren er ook emotionele momenten. Bijvoorbeeld toen ze met Matthijn Buwalda de tekst van het lied ‘In goede handen’ doornam. “Ik had hem gevraagd de tekst voor dit lied te schrijven en dat heeft hij met prachtige woorden gedaan. Ik zat toen wel te huilen in de woonkamer. En toen we dit nummer gingen opnemen, bad ik van tevoren in de auto: ‘O Heer, laat het me alstublieft in één of twee keer lukken, zonder gejank.’ En dat lukte, in twee keer stond dit liedje op de band.

Loslaten

Het ontroerende liedje ging viraal op internet, toen Kinga hem als ‘tipje van de sluier’ poste. 'In goede handen' gaat over het loslaten van je kinderen. Alle ouders hebben daar natuurlijk mee te maken, maar voor Kinga komt dat loslaten heel dichtbij, sinds er drie jaar geleden borstkanker bij haar ontdekt werd. “Het is voor mij heel belangrijk om dit aan mijn kinderen mee te geven. Ik ervaar het ook echt zo dat God van me vraagt om mijn kinderen in Zijn hand te leggen. Dat ik dat door dit proces heen kan leren. En dat het een gave van Hem is om het zo te kunnen zingen.”

Ziekte

“Mijn ziekte is wel een deeltje van de aanleiding om deze cd te maken. Ik heb nu genoeg energie, maar afgelopen zomer was dat minder. Mijn man stimuleerde me toen om dit project aan te gaan. We weten niet hoe dat nu verder gaat, het kan nog jaren goed gaan. Ik zei al voor de grap: misschien komt er wel een vervolg. Dit is zo snel gegaan, binnen een half jaar was alles geregeld voor dit album. Maar nee hoor, ik ben daar helemaal niet mee bezig. Ik ben eigenlijk blij dat dit project straks na die twee concerten is afgerond. Maar misschien ‘overkomt’ het me nog een keer.”

Meisjesdroom

Het is geen meisjesdroom van Kinga om zangeres te worden. Ze vertelt: “Ik dacht gewoon: ik kan niet zoveel anders, dus ga ik maar conservatorium doen. Maar ik merkte al snel dat daar mijn plek was. En toen rolde ik ook zo de band van Sela in, nadat ik was gevraagd om te zingen op Opwekking, een festival dat ik toen niet eens kende.” Het album ‘Uit liefde’ is ook iets dat op haar weg kwam. “Tot nu toe was ik steeds bezig met andere projecten en ik ben eigenlijk ook niet zo ambitieus. Als je zelf een album wilt maken, komt daar veel bij kijken en moet je heel veel dingen zelf doen, daar ben ik niet zo goed in.”
Kinga zong altijd al veel, ook met vrienden en vriendinnen. “Bijvoorbeeld het liedje ‘Seasons of Love’ dat op de cd staat, dat zong ik tot in den treure. Het gaat over hoe je het leven meet, en dat het uiteindelijk allemaal om liefde draait. Of het liedje ‘Maanlicht’, een bewerking van een liedje uit de musical Cats. Daar deed ik aan mee toen ik in de tweede klas zat en het was, naast het zingen in de kerk, mijn eerste grote optreden. Het was een grote, heftige solo.”

Geen tour

Terug naar nu. De cd ‘Uit liefde’ wordt goed verkocht en ook het eerste concert was snel uitverkocht. “Ja, dat is wel een beetje bizar! Al vrij snel besloten we om een tweede concert te plannen. Ik vond dat eerst niet nodig, ik vond één concert al genoeg. Maar de mensen willen komen, dus dan is het zonde om te zeggen: dat kan niet. Ik vind het stom om nee te moeten zeggen.” Maar er komt dus, naast de twee presentatieconcerten, geen tour, Kinga vindt dat er al genoeg aandacht is voor haar solo-album. En daarnaast is het niet te combineren met de Sela-agenda. “We zijn bij Sela lekker druk met het nieuwe album en er komt ook weer een tour met kerst.”

Verhalen met betekenis

Tijdens het concert nodigt Kinga bevriende muzikanten uit om haar te begeleiden, onder meer Jelmer van der Veer en Frank van Essen. Ook haar zussen, die op de cd met haar meezingen, komen op het podium. (“Dat wordt wat, haha!”) Alle liedjes worden ingeleid met het achterliggende verhaal of een anekdote. Het Hongaarse liedje uit de communistische tijd van het land waar haar ouders vandaan komen, het liedje dat ze schreef toen haar nichtje werd geboren, het lied voor haar man. “Alles heeft betekenis voor me, dat wil ik graag delen. Best wel gek dat heel Nederland er straks naar luistert, maar dat is ook wie ik ben. Ik vind het tof dat ik dit kan doen voor mijn familie, ik heb het geluk dat ik met muziek en zang iets kan vertellen. Ook al zal ik blij zijn als het straks achter de rug is… Het wordt een bijzondere avond!”

Bekijk de concerten van Kinga Bán

Bezoek de website van Kinga Bán

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Stefan westhuis - do 02-02-17 12:46:27
Genemuiden lage vlakte 8


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Veenendaal. Zoek tips voor een dagje uit in Utrecht.

 Laatst gewijzigd: 25-05-16 - Geplaatst: 24-05-16