Christelijke Muziek en Concertagenda

Rineke de Wit: ode aan eigen talent

Veelzijdige musicus presenteert even veelzijdig album

Van onze redacteur Tineke Smits

10-05-16

Het album ODE van Rineke de Wit is net zo veelzijdig als de sympathieke muzikante zelf. De zangeres, bekend van Filiae, kreeg carte blanche voor een eigen album vol pareltjes.

Risico

Rineke de Wit is zangeres, dirigent en muziekwetenschapper en daarnaast speelt ze hobo. Naast al deze bezigheden vond ze nog tijd om haar eigen cd op te nemen. Rineke vertelt: “Natuurlijk droomde ik wel altijd van een eigen cd, maar ik ben er niet echt naar op zoek geweest, het kwam op mijn pad. Het is best bijzonder in deze tijd, dat ik de kans kreeg om een cd te maken. Een risico voor de producenten, want ik heb nog nooit eerder een eigen album uitgebracht. Maar de samenwerking was erg fijn, producer Jaco van Houselt zingt zelfs een duet mee op de cd.”

Inmiddels is ODE in april gepresenteerd, maar vrijdag 10 juni volgt nog een presentatie in kleinere bezetting, tijdens een benefietconcert in Ridderkerk.

Uit handen geven

Er werkten maar liefst 37 mensen mee aan ODE. Een orkest, solisten, een koor, musici. Ook Filiae, de zanggroep die Rineke met haar drie zusjes vormt, zingt een drietal liederen mee. “Door schade en schande heb ik geleerd: samenwerken met andere musici is het leukste wat er is, maar het is tegelijkertijd ook het moeilijkste. Het is zo spannend om iets dat van jezelf is, iets dat je goed kunt, uit handen te geven. Maar het resultaat is prachtig en daarmee is mijn cd ook ode aan al die andere musici." Je kunt wel zeggen dat ‘ode’ het overkoepelende thema is van de cd, een term die Rineke op verschillende manieren inkleedt. Rineke: "Het is een breed begrip: eerbetoon, lofzang. Ik zie het als een eerbetoon aan de makers van de muziek en de mensen die er prachtige arrangementen bij hebben gemaakt. Maar ook een ode aan God, die uiteindelijk de Schepper is van alle muziek.”

Ode aan eigen talent

Rineke gaat nog een stapje verder en noemt de cd ook een ode aan haar eigen talent. “In christelijke kringen is het ongebruikelijk om aandacht voor jezelf te vragen, maar ik ben er van overtuigd dat wel belangrijk is. God wil je in je kracht zetten! Hoe kun je van anderen houden als je niet van jezelf houdt? Daar begint het mee. De boodschap door alles heen is dus: durf jij zelf op het podium te gaan staan? Durf jij jezelf in de spotlights te zetten?”
Op vrouwendagen, waar Rineke wel eens optreedt, merkt ze dat vooral vrouwen het moeilijk vinden om te stralen. “Ik zie zoveel verdriet maar ook opoffering en onzekerheid. Ik vind het belangrijk dat ze kunnen zeggen: ‘Ik mag er zijn’ en sterker nog, dat ze zichzelf durven laten zien. Hopelijk werkt mijn cd daar aan mee.” Hoewel Rineke als feedback krijgt dat mensen het een fijne feelgood-cd vinden, is het album ook prima geschikt om naar te gaan zitten luisteren zodat je de diepere laag kunt ontdekken.

Eigen stijl

De zanggroep Filiae is dus te horen op ODE, maar verder is de stijl van de cd heel verschillend als die van de zussen. “Daar probeer ik me wel van te onderscheiden. Het moet verrassend zijn, dat vind ik belangrijk”, vertelt Rineke. “Voor deze cd heb ik gekozen voor muziek die me zelf wat doet, stukken waar ik iets mee heb. Er staat klassieke muziek op en gewijde muziek en joodse muziek zorgt voor wat etnische invloeden.” Dat varieert dus van ‘O Mio Babbino Caro’ van Puccini tot ‘The last rose of summer’ van J.A. Stevenson en het bekende ‘Yerushalayim shel zahav’. Rineke: “Als ik het album zou moeten omschrijven, is ‘diversiteit’ wel een kernwoord.”

Jaloerse zussen

Zijn de zusjes niet jaloers op het succes van Rineke? “Ik heb er niks van gemerkt!” zegt Rineke. “Al hoort het natuurlijk wel bij zussen: jaloezie, concurrentie. Die dingen zijn er wel gewoon, maar door het samenwerken bij Filiae hebben we elkaar wel gevonden. We spreken zulke gevoelens uit en proberen er iets goeds mee te doen. Samen zijn we op zoek gegaan naar wat onze eigen kracht is. Mijn zusje Cocky schrijft op dit moment bijvoorbeeld een boek. Als die straks uitkomt, ben ik ook niet jaloers. We hebben elk onze eigen dingen waar we goed in zijn.” Cocky, Mieke en Christine vertoonden als verrassing tijdens het presentatieconcert een filmpje over Rineke dat ze stiekem hadden opgenomen. “Dat had ik niet verwacht, het was erg leuk. Echt een verrassing voor mij, een ode!”
Filiae werkt op dit moment ook aan een nieuw album, dat eind oktober gepresenteerd wordt.

De middelste twee foto's zijn op het cd-presentatieconcert gemaakt door Gert Janssen van Vidiphoto.


 Laatst gewijzigd: 17-05-16 - Geplaatst: 10-05-16