Christelijke Muziek en Concertagenda

Trinity wijst naar de hemel met nieuw album

'Desert Rain' staat vol contrasten en heeft een Arabisch tintje

Van onze redacteur Tineke Smits

08-03-16

Hoera, Trinity brengt weer een album uit! En dat wordt gevierd met drie concerten in blitse clubs. De cd 'Desert Rain' staat vol met contrasten, waarmee de worldbeatband persoonlijk geluk naast ellende in de wereld zet.

Muziek maken met vluchtelingen

Zanger Elbert Smelt vertelt vanuit de auto: “Het is eigenlijk een heel Hollandse cd, maar ook erg exotisch. Met dit album komt Arabië opeens dichtbij. We hebben tot nu toe muziekinvloeden uit Ierland gehad, en Afrika en Amerika, maar door de samenwerking met vluchtelingen-muzikanten is er nu ook een heel andere sound te horen.” Koerden, Syriërs, Bosniërs, maar bijvoorbeeld ook Surinamers deden mee met de opnames. Elbert: “Het nieuwe album is al jammend ontstaan met vluchtelingen. We ontmoetten hen tijdens onze vorige theatertour Mundo, omdat we vooraf langs asielzoekerscentra gingen. ‘Desert Rain’ is geschreven tijdens die tour.”

Desert Rain?
"Over die naam hebben we wel even nagedacht, maar deze titel geeft de cd goed weer. Het is een vreemde periode voor ons, de bandleden krijgen allemaal baby’s, het is een gelukkige tijd. Maar tegelijkertijd is er oorlog en komen er vluchtelingen ons land binnen. ‘Desert Rain’ geeft dat contrast goed weer. We zijn tijdens het maken van 'Desert Rain' dichter dan ooit bij ons zelf gebleven. Al zoekend naar woorden hebben we geprobeerd om onze vragen, onze ervaringen en ons geloof te vatten in liedjes."

Wat gaan we horen op de cd?
“Er staat bijvoorbeeld een liedje op voor mijn pasgeboren dochtertje, een echt vader-dochter-lied. Maar ook een lied over terrorisme. Feest en vrede, maar ook melancholie.” De cd staat vol met deze tegenstrijdigheden: hoop en angst, oorlog en vrede, vrijheid en onderdrukking. Meer dan ooit wil de band met haar muziek de weg omhoog wijzen. Elbert: "De plaat getuigt van het geloof dat we als mensen bestemd zijn voor méér."
Op 1 april is de release van de nieuwe cd, maar hij is nu al online te bestellen op de website van Trinity.

Surprise act

Wat gaan we tijdens de cd-release horen?
"Voor de clubtour hebben we voor wat extra’s gezorgd, zoals de blazers. Die hebben ook meegedaan met de opnames van het album, dus die wilden we graag ook bij de concerten hebben."
Bij de concerten hoort ook een surprise act: in Zwolle en Utrecht wordt die verzorgd door zanger Paul Colman en in Zoetermeer door een duo van twee Engelse meiden.

Meedoen met de wereld

Trinity speelde al wel eerder in een club. Maar nu is er dus een speciale clubtour. Dat is echt heel leuk, zegt Elbert. “Zulke clubs zijn gemaakt voor popmuziek. Als een christelijke band normaal gesproken in een club speelt, huren ze ‘m af. Maar wij zijn ook echt opgenomen in de programmering. Dat willen we ook graag: meetellen in cultureel Nederland, ons steentje bijdragen. We blijven wel helemaal onszelf, dat weten de mensen daar ook. Vier christelijke jongens die popmuziek maken. Het zit ook zo in onze liedjes verweven, dat haal je er niet zomaar uit."

Ongemakkelijk

Wat maakt jullie formule zo succesvol?
"Dat is altijd lastig om over jezelf te zeggen... We zijn heel gewone jongens, en we doen alles zelf. Er is geen manager ofzo. We zijn een self made band. We blijven onszelf ook uitdagen om nieuwe dingen te doen, waardoor we het onszelf soms ongemakkelijk maken, maar we groeien daardoor wel. Zoals die clubtour nu. We hebben denk ik ook een unieke sound. En ik hoor vaak dat mensen ons ontwapenend vinden, dat we voor een glimlach zorgen als we het podium komen oprennen. Ik denk dat de mensen dat wel tof vinden.”

Tourdata

De vier mannen van Trinity trekken in april langs deze clubs:
- Hedon in Zwolle, op vrijdag 22 april;
- TivoliVredenburg in Utrecht, op zaterdag 23 april;
- De Boerderij in Zoetermeer, op zaterdag 30 april.


 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 01-03-16