Christelijke Muziek en Concertagenda

Half a Mile is bezig met nieuw album!

Zelf geschreven luistermuziek vol verwondering

Van onze redacteur Tineke Smits

28-02-16

De akoestische band Half a Mile timmerde het afgelopen jaar flink aan de weg en gaat daar ook in 2016 nog lekker mee door. Er komt een nieuw album aan en een deel van de band is in Tanzania om daar het werk van Compassion te bekijken. In gesprek met zangeres Hanna.

Eigen stijl

Er komt een nieuw album aan. Kun je daar iets meer over vertellen?
"Ja! We zijn de afgelopen maanden druk geweest met nieuwe nummers schrijven en we zijn stiekem best wel trots op het resultaat! Op ons eerste album stonden voornamelijk covers, dus het is voor ons heel gaaf om onze eigen muziek te mogen laten horen. We gaan komende zomer de studio in om de nummers op te nemen. Nu zijn we nog veel aan het repeteren en perfectioneren."

Wat voor muziek gaan we op de nieuwe cd horen?
"In de band zitten zes mensen met verschillende muzieksmaken: Richard komt vooral uit de klassieke hoek, Laurens luistert veel progressieve rock en metal, Susanne vindt indie-folk en –rock geweldig... Dit resulteert in een unieke stijl die we weleens grappend ‘progressieve folk’ noemen. Maar in onze nummers gaat het veel over de grootheid van de natuur en Gods schepping en de teksten barsten van verwondering: hoe we God kunnen vinden in de stilte, en hoe ieder mens een paradijsverlangen heeft: een verlangen naar een plek waar alles goed is."

Waar halen jullie inspiratie vandaan voor nieuwe nummers?
"De muziek van Sons of Korah inspireert ons enorm: de eenvoud, de puurheid. Ook halen we veel inspiratie uit de progressieve muziek zoals Dream Theater, waarin Oosterse invloeden een hele vette toevoeging hebben. Die invloeden hoor je ook weer terug in onze muziek. Voor teksten haal ik inspiratie uit van alles wat ik tegenkom: boeken, gedichten, maar een lied ontstaat het vaakst uit eigen mijmeringen, vanuit een soort van vaag levensgevoel over het bestaan. Klinkt dit heel zweverig...?"

Luistermuziek

Is Half a Mile het zoveelste bandje in de Nederlandse gospelwereld? Wat maakt ze uniek? Hanna zegt hierover: "Er is veel muziek in Gospel Nederland die geschikt is voor samenzang en aanbidding. Onze muziek wordt daar vaak mee geassocieerd, maar wij maken luistermuziek: serieuze teksten waar echt naar geluisterd moet worden. Ook is er, naar mijn weten, nog geen andere band in het circuit die deze stijl heeft, en dat maakt ons uniek."
Als voorbeeld noemt Hanna één van de nummers die een 5/8ste maatsoort heeft. "We merken dat veel mensen het verfrissend vinden!" Naast het album dat in de maak is, zijn er nog meer plannen die de jeugdige band heeft. "Deze zomer gaan we een videoclip opnemen en we gaan een campingtour doen met Compassion langs allerlei campings in Nederland."

Ambassadeurs

Ja, vertel eens meer over Compassion, jullie zijn daar ambassadeurs van geworden toch?
"Wij zijn, samen met een stel andere artiesten, ambassadeurs van Compassion en vertellen op concerten over hun werk. We vinden dat Compassion fantastisch werk doet in heel de wereld." Compassion is geen onbekende naam van de bandleden van Half a Mile. De band sponsort een kindje via het kindsponsorprogramma. "En een tijd geleden hebben we tijdens een repetitie Sudeshna ontmoet, een jonge vrouw uit India die door Compassion uit de armoede is gehaald. Het is bijzonder om van zo dichtbij te zien wat mensen voor elkaar kunnen betekenen. Daarom willen wij Compassion ook steunen. We hebben samen geweldige plannen voor de komende tijd!"

Eén van die plannen is een reis naar Tanzania, die net is afgelopen. Hanna vertelt hierover: "We hebben samen met andere ambassadeurs een kijkje genomen in het werk van Compassion daar. We hebben verschillende projecten bezocht, een kerkdienst meegemaakt en we zijn op bezoek geweest bij kinderen thuis." Ook Kenedy, het jongetje dat Half a Mile sponsort, wordt met een bezoekje vereert. "Hij woont in the middle of nowhere: hij is van de Masai-stam! Het was heel bijzonder om hem te ontmoeten. Zo hebben we veel armoede gezien, maar ook veel brede glimlachen, muziek en tevredenheid. Een hele mooie en leerzame reis." Reken maar dat deze reis een bron van inspiratie gaat vormen voor Half a Mile!


 Laatst gewijzigd: 28-10-16 - Geplaatst: 23-02-16