Christelijke Muziek en Concertagenda

"Johannes de Heer-koor wordt bijzondere belevenis"

Interview met Magré & Magré over het succes van het Johannes de Heer-koor

Van onze redacteur Tineke Smits

13-02-16

Vader Wim en zoon Wilbert Magré hebben een groot projectkoor samengesteld met zangers uit het hele land. Zeshonderd zangers zingen vierstemmig mee met concerten vol Johannes de Heer-liederen. Hoe gaat zo'n enorm project in z'n werk? Wilbert: "We houden het tempo er in!"

Op de wachtlijst

Samen met twee andere mannen bedachten vader en zoon Magré het projectkoor rondom Johannes de Heer. Alleen konden ze niet van te voren bedenken wat voor succes het zou worden. Wilbert vertelt: "Bij de eerste bespreking zeiden we: als we de 150 zangers halen, laten we het doorgaan en gaan we met z'n vieren lunchen. Na lancering van de website stroomden de aanmeldingen binnen, soms meer dan twintig aanmeldingen per dag! Het plan om na elke 150 zangers te gaan lunchen hebben we dus maar veranderd. Na een paar maanden zaten we op de 600 zangers!"
Na enige beraadslaging moest er een stop worden ingezet. Wim: "Anders raken we de koorleden niet meer kwijt bij de concertlocaties. Nu komen mensen op de wachtlijst, voor het geval er afmeldingen komen."

Gedenkwaardig moment

Waarom is dit Groot Johannes de Heer-koor in het leven geroepen? De componist van de bekende ‘blauwe’ liedbundel werd dit jaar 150 jaar geleden geboren in Rotterdam. Dit gedenkwaardige moment wilden de beide dirigenten herdenken met een projectkoor. "Het koor repeteert op acht verschillende locaties door het hele land om uiteindelijk als groot samengesteld koor prachtige concerten te geven." De concerten staan gepland op 2 april in Apeldoorn, 30 april in Gouda, 21 mei in Kampen en 25 juni is het slotconcert in Rotterdam.

Tempo tijdens de repetities

Maar hoe gaat zo'n immens project in zijn werk, met koorleden door het hele land? Het koor is opgedeeld in acht regio’s. Wim Magré heeft twee regio’s onder zijn leiding en de jonge Wilbert heeft zes regio’s. Elke regio repeteert drie keer en zingt tijdens de concerten samen met de andere regio's als één groot koor. Er worden twaalf Johannes de Heer-liederen ingestudeerd, vierstemmig (sopraan, alt, tenor en bas). Wilbert: “Omdat een repetitie voor de pauze drie kwartier en na de pauze een half uur duurt, moet het tempo er in gehouden worden. De twaalf nummers moet iedereen natuurlijk wel kennen na de drie repetities. We zingen onder andere: 'Veilig in Jezus armen', 'Blijf bij mij Heer' en 'Heer, ik hoor van rijke zegen'."
Inmiddels heeft elke regio de eerste repetitie erop zitten en de heren Magré zien bij elke regio enthousiaste koorleden. "Het is zo leuk om te zien: het jongste lid 18 jaar is en het oudste lid is in de 80! De liederen zijn dus echt nog geliefd bij jong en oud. De koorleden verheugen zich op de concerten op de prachtige locaties."

Favoriete nummer

De liederen van Johannes de Heer zijn bij veel kerkgemeenschappen geliefd door de mooie teksten en melodieën. Ook Wim en Wilbert Magré spelen de liederen vaak tijdens zangdiensten en concerten. Gevraagd naar hun eigen favoriete nummer, zegt Wilbert: "Lastig, er zijn veel mooie nummers. Maar 'Blijf bij mij, Heer', waar we elk concert mee afsluiten, blijft mooi. Bij de repetitie met een gedeelte van het koor klinkt het al geweldig, hoe mooi wordt het dan wel niet met 600 zangers!" Vader Wim kiest voor 'Rots waarop wij bouwen'. "Dit nummer is minder bekend, maar heeft, vind ik, een prachtige melodie en mooie tekst. Maar er staan zoveel mooie liederen in de bundel!"

Bijzondere belevenis

Wilbert doet voor het eerst zo'n groot project met zijn vader. Hij vindt het erg leuk om samen een prachtig concert neer te zetten voor de koorleden en concertbezoekers. "Het is ideaal dat je elkaar elke dag ziet. En samen met de twee andere organisatoren proberen we een zo goed mogelijk georganiseerd geheel neer te zetten."
En Wim zegt hierover: "Hoewel ik al heel veel concerten geef met Wilbert op orgel en piano, is dit met zo'n groot koor wel een bijzondere belevenis. We zitten vaak op één lijn, dus alles loopt soepel."

Op en neer naar Zeeland

"Mijn vader heeft twee regio’s en ik zes regio’s, eerlijk verdeeld, toch?" lacht Wilbert. "Mijn vader heeft elke avond vaste koren, dus doet hij zijn twee regio’s op de zaterdagmorgen. Zelf heb ik ook vaste koren, maar ik had nog wel een paar avonden vrij." Wim lacht: "Hij heeft volgens mij nu van januari tot en met maart elke avond wel een koor." Wilbert: "Ik heb er gelukkig geen hekel aan om ’s avonds bijvoorbeeld nog naar Zeeland of Friesland te rijden. En als het in mijn agenda past ga ik ook mee naar de twee regio's van mijn vader!"
Beide mannen hebben nog niet nagedacht over wie welk concert gaat dirigeren. Maar, zeggen ze allebei, dat komt vast wel goed.

Alle concerten van het Groot Johannes de Heer-koor op een rijtje:
Zaterdag 2 april in de Grote Kerk te Apeldoorn. Tijdens deze avond werkt mee het Veluws Mannenensemble, Erica Vogel (dwarsfluit) en Wim en Wilbert Magré op het orgel. De opening en sluiting wordt verzorgd door ds. J. Enderlé.

Zaterdag 30 april in de Sint Jan te Gouda. Ook deze avond in de 'langste kerk van Nederland' werkt het Veluws Mannenensemble mee. Deze avond worden er enkele solo’s vertolkt door Martin Vermeer (tenor) en Hans Dijkgraaf (bariton). Ds. D.G.R.A. Beekman verzorgt de opening en sluiting. Het orgel wordt bespeeld door Wim en Wilbert Magré.

Zaterdag 21 mei in de Bovenkerk te Kampen. Tijdens het derde concert is er veel samenzang met begeleiding van het Hinsz-orgel. Het trompetduo Arjan en Edith Post verzorgt diverse instrumentale solo’s. Ds. W.N. Middelkoop verzorgt de opening en sluiting.

Zaterdag 25 juni in het concertgebouw De Doelen te Rotterdam. Het slotconcert is in de prachtige concertzaal van de Doelen. Het koor heeft voor deze avond ook het Chr. Sliedrechts Mannenkoor Ichthus, onder leiding van Martin Zonnenberg uitgenodigd. Medewerking wordt verleend door: Arjan en Edith Post (trompet), Erica Vogel (dwarsfluit) en Wim en Wilbert Magré op orgel en vleugel.

Alle concerten beginnen om 19:30 uur. De deuren gaan om 19:00 uur open.
Kaarten zijn met korting te reserveren via de website van het Groot Johannes de Heer-koor. Reserveren wordt aanbevolen!

Lees meer over de concerten van het Groot Johannes de Heer-koor

Bekijk de concertagenda

Bekijk nog meer concert van Magré & Magré

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Piet Klaassen - za 13-02-16 00:34:31
Leuk interview. Wens de heren veel succes met (denk ik) het grootste koor van Nederland!


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Elburg. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 11-02-16 - Geplaatst: 11-02-16