Christelijke Muziek en Concertagenda

Geke's Tiental zingt in asielcentra

Van onze redacteur Tineke Smits

02-02-16

Zangeres Geke van der Sloot en haar Tiental zingen de komende tijd op wel heel bijzondere locaties: in asielzoekerscentra door het hele land. Samen met asielzoekers neemt Geke het lied ook 'We are the world' op.

Tweederangsburgers

In december startte Geke met een tour langs asielzoekerscentra om er muziek te brengen en knuffels uit te delen aan kinderen. Op een oproepje voor knuffelbeesten kwamen honderden reacties. Maar daar bleef het niet bij. Geke nam samen met enkele 'asielkinderen' de single 'Mag ik dan bij jou schuilen' op. De volgende actie is de opname van het het bekende lied 'We are the world'. Zo maakt Geke een statement tegen de verharding in Nederland tegenover asielzoekers: "Ik ben boos over hoe negatief er wordt gesproken over asielzoekers. Ik vind dat ze niet hartelijk worden ontvangen. Zo worden het tweederangsburgers!" Het lied, dat geschreven werd door Michael Jackson en Lionel Richie, werd in 1985 een wereldhit toen vele bekende popartiesten het lied uitvoerden voor het goede doel: de strijd tegen de hongersnood in Afrika.

Samen zingen

Voor deze opname heeft Geke zangers en muzikanten nodig die in asielcentra verblijven. "Samen muziek maken betekent afleiding voor deze mensen. Zo kunnen ze zich uiten en het zorgt ook voor verbinding!" licht Geke toe. De zangpedagoge doet een oproep aan locatiemanagers van alle azc's in Nederland, om namen van zangers en muzikanten door te geven. Zij mogen dan meezingen met het lied, dat 31 maart in de Ichthuskerk in Urk wordt opgenomen. Ook Geke zelf en haar zangschool zingen mee. "We moeten samenwerken, zo maak je er met elkaar iets van. Dat geeft dit project aan," aldus Geke.

Dankbaar

Zaterdag 20 februari wordt de tour langs azc's, die in december begon, vervolgd. Maar daar blijft het niet bij: "Ik probeer elke maand iets te doen," vertelt Geke. "In februari naar de noodopvang in Lelystad, in maart de opname van het lied en in april misschien met de bus richting
Alphen aan den Rijn of Katwijk..." De reacties op de tournee in de asielzoekerscentra noemt Geke 'heel indrukwekkend'. "Vooral in de noodopvang is te zien hoe hoe zwaar de omstandigheden zijn waarin deze mensen moeten leven. Ze hebben niks en zijn zo dankbaar als we komen..."


 Laatst gewijzigd: 03-02-16 - Geplaatst: 02-02-16