Christelijke Muziek en Concertagenda

De eerste namen voor Graceland 2016 zijn bekend!

Van onze redacteur Tineke Smits

03-02-16

Shirma Rouse, Reinier Sonneveld en Marcel Zimmer. Onder meer deze artiesten en sprekers komen naar Graceland Festival 2016. Net als vorig jaar wil het festival verrassend zijn. 'Net effe anders', aldus organisator Richard Aeilkema.

Breed programma

Nog voor de eerste editie van het Graceland Festival aangebroken was, werd er al gestart met de voorbereidingen voor de tweede editie. En het gaat mooi worden.
Initiatiefnemer Richard Aeilkema vertelt: "Het programma wordt dit jaar inhoudelijker en breder. Veel variatie dus! Er zijn mainstream optredens, maar ook alternatief en experimenteel. De programmering is al een experiment op zich, want we willen van alles wat. Uit alle laagjes die de Nederlandse gospelwereld heeft, pikken we artiesten. We houden zelf niet van die laagjes namelijk." Het festival brengt allerlei soorten muziek en kleinkunst samen.

Line-up

'Ontmoeting vanuit verschillen' is één van de lijfspreuken van de organisatie. Vanuit die gedachte werd de line-up samengesteld. De eerste namen zijn nu bekendgemaakt: naast zangeres Shirma Rouse is er muziek te horen van de Engelse band TWELVE24, met drie bandleden uit drie verschillende continenten. Ze zorgen voor dynamische popmuziek. Ook zijn er optredens van hiphopband De Rechtstaat. "Het verschil met vorig jaar is nu dat deze artiesten niet alleen gaan zingen, maar ook iets gaan delen van wat hen drijft," licht Aeilkema toe.

Kritisch gevolgd

Als sprekers zijn uitgenodigd Reinier Sonneveld en Corjan Matsinger. Ook 'De Droominee' Rik Zutphen is als spoken word-artiest aanwezig. Marcel Zimmer maakt er voor de kinderen een feestje van. "Maar dit is nog maar het begin," zegt Aeilkema, "we zijn elke dag bezig met andere artiesten, alleen is daar nog niet definitief een klap op gegeven."
De link met het Flevo Festival is snel gemaakt. "We worden kritisch gevolgd," zegt ook Aeilkema. "De associatie is natuurlijk snel gemaakt. En er zijn na Flevo zoveel pogingen gedaan voor een doorstart. Maar dit festival staat helemaal op zichzelf als organisatie, we maken er echt iets eigens van. Met al die tijd en energie die we er in stoppen, stoppen we ook iets van onszelf er in. Wij zijn 'here to stay'!"

Festivalsfeer

Het Graceland Festival wordt gehouden van 26 tot en met 28 augustus. Er wordt een festivalterrein opgetrokken op camping De Betteld in Zelhem. Vorig jaar verhuisde het festival kort van tevoren naar Zelhem. "We fietsten toen nogal door hun eigen programma heen," zegt Aeilkema. "Maar dit jaar hebben we alle ruimte. We gaan de catering ook helemaal anders aanpakken en we zorgen ervoor dat de festivalcamping anders aangekleed wordt. Ik had ook nooit kunnen denken dat we hier terecht zouden komen met Graceland. Maar ik moest over al mijn vooroordelen heen stappen. En we zijn druk bezig om ook eventuele vooroordelen weg te halen bij de bezoekers. Maar ja, we denken ook: het gaat uiteindelijk niet om 1000, 2000 of 5000 bezoekers, maar om de inhoud!"


 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 02-02-16