Christelijke Muziek en Concertagenda

Mattheüs Passie: liever klassiek of modern?

Leer zelf de aria's uit de Mattheüs Passie zingen!

Van onze redacteur Grytsje Anna Pietersma

26-01-16

Geen Pasen zonder Matthäus-Passion, Mattheüs Passie of hoe je het meesterwerk van Bach ook wilt noemen! Door het hele land zijn uitvoeringen te vinden. Van klassieke versies tot hertalingen in het Nederlands. Voor welke versie ga jij? Zelf een aria meepikken kan ook!

Klassiek met nieuw talent

Op maandag 21 maart staan er twee soorten Mattheüs Passies lijnrecht tegenover elkaar. In Best zetten ze vanaf 20:00 uur tijdens een concert in de Lidwinakerk de hoogtepunten uit de originele versie van Bach op een rij. Een klassieke uitvoering, met een koor, sopraan, tenor en een orkest met meer dan honderd musici. Dit is een gratis generale repetitie van een concert op 23 maart. Het speciale aan de generale repetitie is dat nieuw talent de kans krijgt zich te bewijzen.

Moderne uitvoering

Op hetzelfde moment, vanaf 20:15 uur, begint in Amsterdam-Noord de Mattheüs Passie van hertaler Jan Rot. In het monumentale Zonnehuis zingt onder anderen Pearl Joan de moderne en Nederlandse versie, onder muzikale van Tango Extremo. Met piano, contrabas, accordeon, saxofoon en viool. Acteur Peter Faber is de verteller. Jan Rot hertaalde eerder liedjes van Elvis Presley. Naar verluid deed hij jaren over om de Mattheüs Passie te hertalen. Een voorproefje van de hertaling:

Smeer die stembanden!

Liever zelf aan de slag? Op zondag 6 maart is er vanaf 10:00 uur de hele dag een Matthäus-Passion workshop in Utrecht. Onder leiding van ervaren dirigent Maria van Nieukerken leer je alles over de Passie. Waar het stuk over gaat, wat de verschillende rollen in het stuk voor staan en hoe je het zelf zingt. Omdat de Passie niet zomaar even een deuntje is, is het wel de bedoeling dat je al een beetje zangervaring hebt. De dag wordt afgesloten met een gezellig diner en een groepsconcert!


 Laatst gewijzigd: 26-01-16 - Geplaatst: 26-01-16