Christelijke Muziek en Concertagenda

Vijf kerstconcerten voor donkere winteravonden

Traditioneel of modern: kerstconcerten voor iedere muziekliefhebber

Van onze redacteur Grytsje Anna Pietersma

03-12-15

Korte dagen, lange avonden. Luister de tijd rond Kerst op met muziek. Rond de kerstdagen zijn er genoeg kerstconcerten om uit te kiezen. Klassiek, traditioneel of juist frisse gospel.

Kerstconcert met Jan Vayne

Voor de vierde keer maakt Jan Vayne zijn opwachting met een kerstconcert in de Edesche Concertzaal. Het kerstconcert is daarmee niet alleen een onmisbare traditie, het is sowieso een heerlijk uitje voor in de kerstvakantie met de hele familie. Beluister het wondermooie spel van Jan op de bijzondere concertvleugel of het schitterende orgel, vraag een nummer aan en geniet van een ontspannen, intieme avond vlak voor kerst.

"Bijna alle mensen hebben de behoefte om te praten," vertelt Jan Vayne. "Maar ik praat als het ware van me af als ik aan het spelen ben, ik hoef daarom ook nooit mijn best te doen en ik heb geen last van zorg of twijfel als ik speel. Dat zorgt voor een comfortabele sfeer." Geniet van deze sfeer tijdens het kerstconcert met Jan Vayne in de Edesche Concertzaal op woensdag 23 december.

Festival of Nine Lessons and Carols

Ook een traditie is de uitvoering van het Festival of Nine Lessons and Carols. Tijdens deze concerten voert een koor bekende kerstliederen uit en leest iemand delen uit de Bijbel voor. Het verhaal start bij de schepping en eindigt bij de geboorte van Jezus. Tussendoor zingt het koor samen met de luisteraars bekende carols - Engelse kerstliederen -. Maak kennis met deze traditie op 13 december in Deventer, waar het koor Anthem het Festival of Nine Lessons and Carols uitvoert in de Grote of Lebuïnuskerk.

Vind meer uitvoeringen van het Festival of Nine Lessons and Carols.

Kerst met Bach

Vier Advent en Kerst met muziek van de familie Bach in de Edesche Concertzaal. Ton Koopman en Tini Mathot spelen op vrijdag 18 december een sfeervol recital rond kerstklassiekers uit de Duitse en Franse Barok. Zo klinken onder meer de beroemde koraalbewerking ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ van vader Bach en het Concert voor twee klavecimbels van zoon Wilhelm Friedemann.

The Young Messiah

Wie meer van moderne muziek houdt, zit goed bij The Young Messiah. Dit album is gebaseerd op het oratorium Messiah van Händel. De New London Choral bewerkte dit klassieke werk tot hedendaagse popsongs. In Meppel voert gospelkoor Glorify de muziek uit, onder leiding van dirigent Jaap Kramer. Het koor, met leden uit verschillende kerkgenootschappen in Meppel, zingt The Young Messiah op vrijdag 11 december in de Meppelse Kruiskerk.


 Laatst gewijzigd: 03-12-15 - Geplaatst: 03-12-15