Christelijke Muziek en Concertagenda

Naar Scandinavië met Ronald Brautigam

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

19-10-15

Laat de herfst voor wat die is en zomer op 31 oktober nog even na in de Edesche Concertzaal. Wereldpianist Ronald Brautigam laat de Bösendorfer Imperial zwelgen in muziek van Beethoven, Schumann, Nielsen en Stenhammar. Stukken die je ongetwijfeld doen terugdenken aan adembenemende landschappen en eeuwige zomernachten.

Muziek die bij Brautigam in uitstekende handen is. Al meer dan dertig jaar behoort hij tot de meest toonaangevende en veelzijdigste Nederlandse pianisten. Ook in het buitenland is hij regelmatig te gast op de grote internationale concertpodia. In de Edesche Concertzaal speelt hij een persoonlijk gekleurd programma.

Scandinavië

Wie aan Scandinavië denkt, denkt aan lange zomernachten. Daar waar de zon niet onder gaat en een mysterieus avondlicht oude volksverhalen in herinnering roept. Geen wonder dat juist in het ruige noorden de adembenemende landschappen een dankbaar onderwerp waren voor de toch al hyper-romantische negentiende-eeuwse componisten van Noord-Europa.

Mooie en diepe muziek

“Het is een Scandinavisch programma geworden”, vertelt Brautigam. “Ik ben bijvoorbeeld gek op de muziek van Carl Nielsen, die 150 jaar geleden werd geboren.” Door zijn jarenlange band met het cd-label BIS is Brautigam ook regelmatig in Zweden te vinden. "Ik kom er erg graag en de melancholieke sfeer spreekt me aan." Iets dat ook in de muziek is terug te horen. "Het is mooie en diepe muziek. Het past goed in het jaargetijde van het concert. Bovendien wilde ik de mensen eens wat anders voorschotelen dan de geijkte muziek van Beethoven en Brahms. Mensen zijn vaak juist ook geïnteresseerd in onbekendere muziek. Het publiek mag je in die zin nooit onderschatten."

Zomernachten

Naast Nielsen speelt Brautigam ook muziek van de Zweed Wilhelm Stenhammer. Hij nam de weemoedige sfeer van de late Scandinavische zomernachten als uitgangspunt voor zijn gelijknamige sfeervolle pianosuite. Toch ontbreken de klassiekers niet helemaal. In de grillige Phantasiestücke op. 12 van Robert Schumann trekken bijvoorbeeld woelige nachtvisioenen en koortsachtige dromen aan de luisteraar voorbij. Dit stuk vind een subtiele tegenhanger in Beethovens Pianosonate op. 28, bijgenaamd ‘Pastorale’. Dit keer geen emotionele explosies, die zo kenmerkend zijn voor Beethovens muziek. Eerder overheerst juist een serene en landelijke sfeer. Kortom, geniet van een prachtig concert in Scandinavische sferen door een van Nederlands beste pianisten.


 Laatst gewijzigd: 19-10-15 - Geplaatst: 19-10-15