Christelijke Muziek en Concertagenda

'Stilte brengt je bij de bron van je hart'

Mirjam van der Vegt over de succesvolle Stiltetour

Van onze redacteur Tineke Smits

23-02-16

De eerste Stiltetour kijkt terug op mooie avonden vol verstilling. Veel mensen kwamen tot rust tijdens de muzikale avonden. Ook de tweede editie is erg in trek. Mirjam van der Vegt over het succes van stilte.

Handvatten voor rust

Volgens hetzelfde recept van de eerste tour werden in najaar van 2015 nog een aantal avonden georganiseerd. En ook die waren populair bij het publiek. Er worden nu nog drie laatste avonden aan vastgeplakt. Het wordt een 'verademing' genoemd, een 'mini-retraite' en een 'zielservaring'.

Waarom spreekt dit mensen zo aan? Initiatiefnemer Mirjam van der Vegt vertelt: "Veel mensen willen meer rust en stilte in hun leven, maar weten dat niet goed vorm te geven in de dagelijkse praktijk. Met de Stiltelijn hoop ik mensen handvatten te bieden voor rust en bezieling in het gewone leven. Maar iets beklijft beter als je het ook op een creatieve manier tot je krijgt, in muziek, woord en beeld. Daarom hebben we de Stiltetour opgezet: om mensen een avond vol verstilling te bieden, waar ze thuis ook meer verder kunnen. Het boek en de cd en de tour zijn zo een aanvulling op elkaar."

Thuis verder met stilte

Tijdens de tour zijn die twee nieuwe producten verkrijgbaar, om ook thuis de rust en de diepte van de teksten te ervaren. Zoals het boek 'Herademen met de Psalmen'van de hand van Mirjam, met stiltemeditaties bij veertig psalmen. Mirjam: "Dit boek hoort bij het huidige programma: hierin staan de Psalmen die we op de avond langs laten komen en nog meer. Je kunt het boek met je bijbelstudiegroep doen of alleen, en dan alleen of samen naar een avond gaan. Er zijn groepen die samen naar een avond komen als startpunt of afsluiting van een jaar met Herademen met de Psalmen."

Op de boekentafel ligt ook de nieuwe cd 'Herademen met de Psalmen' van Ronald Koops, waarop psalmen letterlijk gezongen worden. "De cd bevat de nummers die ook op de avond worden gezongen en meer," aldus Mirjam. Dan is er ook nog een Stiltedagboek, met 365 meditaties door de Bijbel heen. "En de cd 'Stil mijn ziel' bevat liederen en oefeningen van de avonden."

Bron van je hart

Hoe heb je zelf geleerd om stil te zijn?
"Mijn burnout die ik acht jaar geleden had heeft me helemaal stilgezet... Daarna heb ik me er op allerlei mogelijke manieren in verdiept. Het is een continu leerproces, maar als je stilte gaat oefenen, kun je het niet meer uit je leven wegdenken. Naast dat ik het thuis beoefen, bezoek ik ook regelmatig een stilteklooster. Voor mij is stilte overigens geen doel op zich. Het is een middel om uit te komen bij de bronnen van je hart en brengt je in een ontmoeting met God.

Er zijn ook mensen die niet stil kunnen zijn. Wat zou je tegen hen willen zeggen?
"Begin heel klein. Je zult ontdekken dat het meer verwondering geeft dan je ooit had kunnen vermoeden. Na een eerste herademing volgt vaak een struikeling. Je moet dwars door je onrust heen om tot innerlijke stilte te komen; besef dat je mag 'zijn' los van wat je 'doet'. Oefenen in rusten bij God, is oefenen in 'zijn'. In Psalm 65:1 staat: U komt de lof toe. De vertaling uit de Amplified Bible gaat een stapje dieper. Daar staat: To You belongs silence. Als je het moeilijk vindt om het toe te passen, kun je ervoor kiezen een retraite met begeleiding aan te gaan. Naast de Stiltetour ben je ook welkom op de stilteweekenden en -midweken die ik organiseer."

Tourdata

Omdat de avonden van de tweede ronde zo populair zin, zijn er nog drie extra avonden gepland in de Stiltetour. Dit zijn de data:
- Vrijdag 18 maart in Nijkerk
- Zaterdag 19 maart in Leeuwarden
- Donderdag 24 maart in Dordrecht

De avonden bestaan uit stiltemeditaties, psalmen op muziek en interactieve oefeningen. Alle avonden beginnen om 20:00 uur, de inloop is vanaf 19:30 uur. Er is geen pauze.


 Laatst gewijzigd: 17-02-16 - Geplaatst: 02-10-15