Christelijke Muziek en Concertagenda

Allerzielen Concert: stilstaan en bezinnen

Indrukwekkende concerten met muziek van Fauré en Brahms

Van onze redacteur Tineke Smits

03-10-15

Het najaar is een tijd om stil te staan en terug te blikken. Het Nationaal Allerzielen Concert speelt daar op in. Drie indrukwekkende concerten met muziek van Fauré en Brahms.

Drie indrukwekkende concerten

Het Nieuwe Philharmonie Utrecht en Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble zorgen deze herfst voor een bijzondere serie concerten rondom Allerzielen. 'Selig sind die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden', schreef Brahms al in een requiem. Zijn muziek - en het volledige Requiem van Fauré - worden gespeeld tijdens drie concerten in Leiden (31 oktober), Den Haag (1 november) en Utrecht (2 november). Dichter des Vaderlands, Anne Vegter, verleent ook zijn medewerking.

Requiem van Fauré

Gabriel Fauré schreef een wereldberoemd requiem, over de dood als zachtmoedige vriend. Zijn muziek brengt bezinning en troost, het standaard 'Dies Irae' (dag van toorn) liet hij bewust weg. Voor het Nationale Allerzielen Concert koos dirigent Johannes Leertouwer voor de intieme versie van John Rutter die gebaseerd is op Faurés manuscript. Daar werden koorstukken van Brahms bij gezocht. Geestelijke koormuziek en instrumentale delen uit de tweede serenade.


 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 28-09-15