Christelijke Muziek en Concertagenda

Kunst en ambacht op de Nationale Orgeldag 2015

Orgels staan door het hele land in het middelpunt van de belangstelling

Van onze redacteur Tineke Smits

08-09-15

Het startschot voor de Nationale Orgeldag wordt dit jaar gegeven in de Sint Joriskerk in Amersfoort.

Rien Donkersloot

Zaterdag 12 september gaat de Nationale Orgeldag 2015 van start onder het thema 'Kunst en ambacht'. Net als de Open Monumentendagen 2015 die gelijktijdig gehouden worden door het hele land. De meeste kerken gaan dan toch al open voor publiek en zo staat het orgel meteen ook in de belangstelling. Het ochtendprogramma begint om 11:00 uur in de kerk met een concert van Rien Donkersloot op 'zijn' Naber-orgel. Daarna geeft burgemeester Lucas Bolsius een korte toespraak.

Concerten in Amersfoort

In Amersfoort geven orgeladviseurs Peter van Dijk en Jaap Jan Steensma een causerie met beeldpresentatie over 'Orgelbouw, een kunstambacht', een onderwerp dat naadloos aansluit bij het thema. 's Middags kunnen orgelliefhebbers terecht in de Franciscus Xaverius bij een concert voor twee orgels) of in de Oud-Katholieke Kerk voor popmuziek op het orgel. In de Lutherse Kerk is er een concert voor de jeugd. Rien Donkersloot sluit zelf de dag om 16:00 uur af in de Sint Joriskerk.

Activiteiten in het hele land

Maar niet alleen in Amersfoort klinkt het orgel, door het hele land worden orgelconcerten georganiseerd. Bekijk het hele overzicht van de Nationale Orgeldag 2015.


 Laatst gewijzigd: 08-09-15 - Geplaatst: 08-09-15