Christelijke Muziek en Concertagenda

Klára Würtz speelt muziek met een boodschap

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

07-09-15

Kunst kan de mensen niet veranderen, maar wel inspireren. En inspirerend wordt het, komende zaterdag in de Edesche Concertzaal. Pianiste Klára Würtz speelt muziek van componisten met een missie. Schrijver Jan Siebelink, bekend van de bestseller Knielen op een bed violen, leest fragmenten uit de brieven van meesterschilder Vincent van Gogh.

Kom luisteren naar Klára Würtz en Jan Siebelink.

Hulppredikant

Wat Van Gogh en componisten als de Hongaar Béla Bartók en de Tsjech Léos Janácek met elkaar gemeen hebben, was hun voorliefde voor boeren en andere verschoppelingen in de samenleving. Van Gogh werkte in Engeland als hulppredikant onder mijnwerkers. Later legde hij zich volledig toe op het schilderen, maar boeren en arbeiders konden blijven rekenen op zijn warme belangstelling.

De hort op met potlood en papier

Bartók en Janácek reisden gewapend met pen, papier en fonograaf (een verre voorloper van de iPod) over het platteland om de volksliederen van boeren en arbeiders op te tekenen. Eenmaal thuisgekomen verwerkten ze die in hun composities. Deze stukken kun je dan ook beluisteren als een aanklacht tegen de mensonterende omstandigheden waaronder boeren en arbeiders rond de vorige eeuwwisseling leefden

Broederschap der volken

Wereldpianiste Klára Würtz brengt tijdens haar recital de muziek en de diepste idealen van componisten Bartók, Kodály en Janácek tot leven. Zelf bracht Barók zijn menselijke credo als volgt onder woorden: "Mijn eigenlijke ideaal is de verbroedering van de volkeren, een verbroedering ondanks alle oorlogen en conflicten. Dit ideaal probeer ik in mijn muziek te dienen. Daarom onttrek ik me aan geen enkele invloed, of die nu uit Slowaakse, Roemeense, Arabische of wat voor bron ook stamt." Woorden die nog steeds relevant zijn. Geniet zaterdag 12 september van een pianorecital waarin muziek, kunst en literatuur hand in hand gaan.


 Laatst gewijzigd: 29-09-15 - Geplaatst: 07-09-15