Christelijke Muziek en Concertagenda

Russische Romantiek: drie pakkende pianotrio's

Openingsconcert in de Edesche Concertzaal met Anna Fedorova

Van onze redacteur Caroline de Vente

31-08-15

Anna Fedorova opent zaterdagavond 5 september het nieuwe seizoen van de Edesche Concertzaal. Als kersverse artist in residence neemt ze het stokje over van Marlene Hemmer. Beide dames, vergezeld van cellist Benedict Kloeckner, spelen romantische pianotrio's van Tsjaikovski, Rachmaninov en Arenski. Stuk voor stuk composities die het hart raken.

Wereldwijd geroemd

Zet haar achter een piano en ze tovert zonder omhaal een sprookjesachtige wereld vol dwergen, elfen en minder lieftallige wezens tevoorschijn. Wereldpianiste Anna Fedorova wordt wereldwijd geroemd om haar beeldende, vingervlugge spel: "Je kunt met muziek echt schilderen. Je ziet de kleurvolle, inspirerende scenes al voor je." Anna Fedorova speelt zaterdag 5 september het romantische openingsconcert van de Edesche Concertzaal.

Artist in residence

Van volle zalen in Brazilië tot een uitverkochte Grote Zaal in het Amsterdams Concertgebouw: Anna Fedorova, pas vijfentwintig lentes jong, reist de wereld rond voor haar muziek. Maar dit jaar vindt ze een uitvalsbasis in de Edesche Concertzaal, waar ze als artist in residence maar liefst drie keer optreedt. “Ik kijk er zo naar uit”, lacht ze. "Ik ben nog nooit artist in residence geweest! En ik ben ongelofelijk blij dat ik dat ook nog eens voor de Edesche Concertzaal mag zijn. Toen ik er voor het eerst was met Benedict Kloeckner, tijdens kerst 2014, ben ik echt verliefd geworden op de mensen, het publiek en de zaal. Het was mijn mooiste ervaring ooit in Nederland." Haar voorgangster, Marlene Hemmer, kijkt met een goed gevoel terug op het vorige seizoen: "Je merkt dat het publiek heel aandachtig is, zelfs tussen de stukken door is het echt heel stil. Als artiest is het ook fijn om die concentratie te proeven." Met Benedict Kloeckner aan hun zijde zorgt dit dreamteam voor een onvergetelijk concert, want de muziek is hen op het lijf geschreven.

Romantische pianomuziek

De mooiste pianotrio's komen uit Rusland. Meeslepende melodieën, heftige emoties: het klinkt allemaal door in de muziek die Rachmaninov, Tsjaikovski en Arenski componeerden voor de prachtige combinatie van piano, viool en cello. Rachmaninov is de jongste componist op het programma van het concert op zaterdag 5 september. Als achttienjarige schreef hij zijn befaamde Eerste Trio Elégiaque. In het Pianotrio van Tsjaikovski horen we daarentegen een componist op het hoogtepunt van zijn kunnen. Hij droeg zijn meesterwerk op aan vriend en pianist Nikolaj Rubinstein. 'Ter herinnering aan een groot artiest' schreef hij erboven. En Arenski? Hij schreef zijn Pianotrio ter nagedachtenis aan een beroemde cellist. Geen wonder dat in dit stuk niet de piano, maar juist de cello de hoofdrol speelt.


 Laatst gewijzigd: 31-08-15 - Geplaatst: 31-08-15