Christelijke Muziek en Concertagenda

Drie bijzondere concerten tijdens Orgelfestival

Internationaal Orgelfestival 2016 presenteert vermaarde organisten

Van onze redacteur Tineke Smits

21-08-16

Het Metzler-orgel van de Grote Kerk in Den Haag klinkt in al haar glorie tijdens het Internationale Orgelfestival 2016. Drie toporganisten treden aan voor een concert.

Toporganisten

Al jaren wordt het Internationaal Orgelfestival in de Grote Kerk in Den Haag gehouden. Het is één van de toonaangevende orgelconcertseries in Nederland. Drie (inter)nationale toporganisten treden dit jaar aan om het beroemde Metzler-orgel te bespelen. Omdat 2016 het 100e sterfjaar is van de grote romantische Duitse componist Max Reger, gaat er veel aandacht uit naar zijn muziek. Kom luisteren naar de drie bijzondere concerten die tijdens het festival worden gegeven. Zo ziet het programma er uit:

Pieter van Dijk

Dinsdag 23 augustus: Pieter van Dijk, organist van de Grote Sint Laurenskerk in Almaar. Naast veel muziek van Reger (onder meer “Lobe den Herrn, den mächtigen König” op. 67 en “Nun komm, der Heiden Heiland” op. 67) speelt hij Praeludium und Fuge in c op. 37 van Bartholdy, muziek van Brahms en “Kommst du nun, Jesu vom Himmel herunter” BWV 650 van Bach.

David Briggs

Donderdag 25 augustus: David Briggs uit Canada. Deze van oorsprong Britse organist improviseert regelmatig bij stomme films. Tijdens het Internationaal Orgelfestival Den Haag zal hij ook uitsluitend improviseren. Dat doet hij onder meer in de stijl van Mozart, Franck, Stravinsky en, als toetje, ook in zijn eigen stijl.

Ben van Oosten

Zaterdag 27 augustus: Ben van Oosten, de vaste organist van de Grote Kerk in Den Haag. Hij verzorgt het slotconcert en dat belooft een bijzondere avond te worden. Van Oosten wordt bijgestaan door de Laurenscantorij uit Rotterdam onder leiding van Wiecher Mandemaker. Op het programma ook weer veel ruimte voor Max Reger (bijvoorbeeld delen uit 'Zwölf Stücke' en 'Geistliche Gesänge') en zijn grote voorbeeld Bach. De Laurenscantorij brengt op haar beurt koormuziek van deze componisten ten gehore.

Alle concerten beginnen om 20:15 uur en kosten een tientje per persoon (8 euro voor kinderen). Het slotconcert kost 15 euro en 13 euro voor kinderen. Voorafgaand de concerten is koffie en na afloop kunnen bezoekers blijven napraten onder het genot van een glas wijn of frisdrank.


 Laatst gewijzigd: 18-08-16 - Geplaatst: 05-08-15