Christelijke Muziek en Concertagenda

Jan Hage, met Suske en Wiske op het orgel

Van onze redacteur Tineke Smits

29-10-15

De eigenzinnige Jan Hage staat bekend om zijn voorliefde voor hedendaagse muziek. “Er wordt zoveel teruggekeken. Hedendaagse muziek is juist een uiting van onze tijd en cultuur,” aldus de bevlogen organist. “Je krijgt er alleen geen volle kerken mee.” Met verrassende elementen in de muziek probeert Hage daar verandering in te brengen.

Principiële zaak

Wat hedendaagse muziek is? Simpel, alle muziek die op dit moment gecomponeerd wordt. Hage: “Messiaen, Stravinsky, zij vallen er ook onder, hoewel ze allemaal allang dood zijn. Het is echt concertmuziek waar je voor moet gaan zitten om er goed naar te luisteren. Oude klassieke muziek heeft eigenlijk een hogere amusementswaarde.” Maar Hage vindt het een principiële zaak om zich als musicus bezig te houden met de huidige tijd. “Er wordt al zoveel teruggekeken. Deze muziek geeft juist een beeld van de tijd en cultuur nu. Alles kan tegenwoordig: experimenteel, tonaal, minimal music. Het is vernieuwend, het opent deuren en luiken. Het is een avontuur. Maar in Ede zal ik er niet veel van spelen. Wel doe ik een improvisatie, in gematigde stijl natuurlijk, haha.”

Grote beer

Hage noemt het orgel een bijzonder instrument: “Het is groot en monumentaal en heeft een religieuze identiteit. Ik vind het dan leuk om dat met iets tegenovergestelds te combineren. Heel banaal, een stripfiguur in combinatie met zoiets sacraals. Dat is gek, dat valt op.” De Suske en Wiske-suite bijvoorbeeld, of het kleine melodrama ‘Theo en de grote beer’. In de Suske en Wiske-suite komt Jerom voor (een orgelsolo) en Professor Barabas (orgel en slagwerk). Hoewel de namen misschien anders doen vermoeden, is deze muziek niet voor kinderen. “Het is absoluut geen kinderachtige muziek, Die vervreemding vind ik juist interessant. Het roept een gevoel van ‘wat is hier aan de hand?’” Uit de Bijbel haalt Hage ook inspiratie voor eigen composities: Psalmen en Hooglied bijvoorbeeld. “Psalmbewerkingen heb je legio, allemaal worden ze gebruikt voor de kerkdiensten, het is echt gebruiksmuziek. Bij mij is dat juist niet zo, ik probeer hier ook weer een verrassingselement in te stoppen. Ik heb wel een klein beetje artistieke pretenties.”

Bestel tickets voor het concert van Jan Hage op 6 november 2015!

Belangstelling

Optreden is aan de orde van de dag voor Jan Hage, op ‘zijn’ orgel in de Domkerk. Sinds juni 2011 is hij de vaste organist van de Domkerk. “Elke maand speel ik een concert in de Domkerk, daar komt het orgelrepertoire in al zijn facetten voorbij. Maar dat ben ik ook aan het publiek verplicht en aan mijn positie daar. Ik merk gelukkig niet zoveel van verminderde belangstelling voor het orgel. Mensen komen uit het hele land naar me luisteren tijdens de Zaterdagmiddagconcerten. En wat is ‘minder’? Ik weet ook niet of het vroeger beter was. Misschien is er wel teveel aanbod. Er komen nu steeds minder organisten bij, misschien is dat ook niet erg. Dan wordt het aanbod kleiner en de keuze makkelijker.”

Vreemde eend

Voor zijn concert in de Edesche Concertzaal, op vrijdag 6 november 2015, koos Hage onder meer werken van Max Reger. “Het zijn kleine stukken die ik heel mooi vind, maar die je niet vaak hoort. Ze passen bij het romantische orgel in Ede. Ook heb ik er werk van Karg-Elert op staan, die is wat expressionistischer.” Als ‘vreemde eend in de bijt’ staat ook ‘De Zwaan’ op het programma, van Saint-Saëns. Hage: “Die ligt goed in het gehoor, het is toegankelijke muziek waardoor het echt een avondje uit is. Ik pas het programma wel aan op mijn publiek, al weten de mensen dat ik het ben die komt spelen. Ik sta nu eenmaal bekend om mijn voorliefde voor hedendaagse muziek…”


 Laatst gewijzigd: 29-10-15 - Geplaatst: 14-04-15