Christelijke Muziek en Concertagenda

Ramon van Engelenhoven: "Verliefd op de piano!"

Van onze redacteur Tineke Smits

19-01-15

De jonge pianist Ramon van Engelenhoven waagt zich graag aan Prokofjev. Een technisch en emotioneel uitdagend stuk, zoals hij zelf zegt. Naast Prokofjev houdt Ramon juist ook van romantische muziek, bijvoorbeeld van Liszt en Chopin. Dat staat ook op het programma voor zijn concert van op 14 maart 2015.

Maar om nog even terug te komen op Prokofjev: dit werk heeft een bijzondere lading omdat het in de oorlog is geschreven. “Dat heeft invloed gehad, dat hoor je in de muziek. Er zit veel emotie in,” vertelt Ramon. “Ik vind het belangrijk om zulke verhalen achter de muziek te weten en over te dragen aan het publiek. Als de context verduidelijkt wordt, gaat de muziek ook meer leven.”

Verliefd op de piano

Die passie voor piano en pianomuziek komt uit Ramon zelf, want zijn familie is niet eens zo muzikaal. “Toen ik zes jaar oud was ging mijn moeder op pianoles. Ik kon zelf toen al urenlang bij de piano zitten, het leek wel alsof ik er verliefd op was! Toen ging ik ook zelf op les, maar bij mij is het uit de hand gelopen. Mijn moeder stopte al snel weer met haar lessen.” De manier van les krijgen is belangrijk voor de ontwikkeling van een pianist. Ramon: “Ik heb gelukkig een fijne leraar die me zelf laat nadenken over hoe ik iets wil spelen.”

Luister zaterdag 14 maart live naar deze jonge wereldpianist. Bestel je tickets!

Het buitenland is gaaf

Ramon won in 2013 het Prinses Christina Concours, net als één van zijn voorgangers: Wibi Soerjadi. Bij deze bekende pianist volgt Ramon geregeld lessen. En in het kader van deze prijs mocht in 2014 met een zanger en zangeres naar de Verenigde Staten en Canada. “We hebben vijf concerten in anderhalve week gedaan. Toen leerde ik echt omgaan met de druk van het artiestenleven! Het is wel fijn om dat nu al te ervaren, ik heb het nu meegemaakt en ik ben nog jong, twintig jaar.” In de VS en Canada speelde Ramon voor mensen van het Nederlandse consulaat en oud-Nederlanders. “Het was grappig om te merken dat zij er trots op zijn dat er Nederlanders speelden, ze reageerden heel enthousiast.” Ook is Ramon inmiddels in Italië en Griekenland geweest en was hij de Nederlandse afgevaardigde bij het Internationaal Steinway Pianoconcours in Hamburg. Ramon: “Gelukkig kon ik tussendoor wel iets zien van het land en de plek waar we zaten. Het buitenland is gaaf, het zou leuk zijn voor de toekomst als daar veel kan spelen. Maar in Nederland is ook genoeg te doen!”

Persoonlijkheid in je spel

Ramon zit in het tweede jaar van het Conservatorium van Amsterdam. Hij vertelt: “Ik ben elke dag bezig met pianospelen. Mijn hoofdvak is piano en de hele week volgen we ook theorievakken. Gelukkig verveelt het me helemaal niet, ik houd zoveel van dat instrument! Ik wil graag concertpianist worden. Of daar wel ruimte voor is? Ik hoop het wel, niet iedereen uit mijn klas wil hetzelfde worden. Maar om echt op te vallen is het wel belangrijk dat je een bepaalde persoonlijkheid in je spel legt. Daarmee kun je je onderscheiden. Ik moet me daarnaast zo goed mogelijk ontwikkelen, maar op dit moment gaat het best goed. Ik kan veel concerten geven en dat doe ik ook graag. Ik vind het mooi dat ieder concert een unieke gebeurtenis is, het publiek is steeds weer anders. En ik wil met hen allemaal muziek kunnen delen, de zeggingskracht van muziek is zo groot!”

Niet teveel nadenken

“Het leuke van een optreden is dat je iets deelt met het publiek. Je hebt een tijd lang aan een stuk gewerkt en erop geoefend en dan kun je eindelijk laten horen hoe het klinkt. Dat is vaak wel spannend, maar na verloop van tijd wordt dat minder. Je moet niet teveel nadenken, maar gewoon spelen. Muziek is gevoel! En je moet erop vertrouwen dat je het kunt.”


 Laatst gewijzigd: 19-01-15 - Geplaatst: 19-01-15