Christelijke Muziek en Concertagenda

Beluister Brahms' meesterwerk vol ontboezemingen

Brahms' Hoorntrio: Uniek in de kamermuziek

Van onze redacteur Tineke Smits

01-01-15

Er is maar één groots romantisch hoorntrio en dat is die van de beroemde componist Johannes Brahms. Hoor de hoorn vol passie en warmte in de Edesche Concertzaal, samen met viool en de mooie Bösendorfer Imperial concertvleugel. Een exclusief meesterwerk!

Ein Deutsches Requiem

Johannes Brahms schreef verschillende stukken naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder. De goede band met zijn moeder zorgde na haar dood voor een extra groot gemis. Dit gemis is dan ook duidelijk te horen in de muziek. Daaruit kwam Brahms' 'Ein Deutsches Requiem' voort, dat aanvankelijk begon als een eerbetoon aan Robert Schumann, een Duitse componist.

Persoonlijk instrument

Een ander meesterwerk waar Brahms aan sleutelde was zijn Hoorntrio. Een uniek stuk uit de muziekgeschiedenis, waarin gespeeld wordt op een hoorn, viool en piano. Dat zijn juist de instrumenten die Brahms vroeger als jongen leerde bespelen. De twee slotdelen zijn gebaseerd op een volksliedje dat zijn moeder hem als kind leerde. De hoorn lijkt voor Brahms dan ook hét instrument voor persoonlijke ontboezemingen. Niet vreemd dat dit befaamde Hoorntrio tot één van Brahms' persoonlijkste composities behoord.

Brahms Hoorntrio

Brahms' beroemde Hoorntrio hoor je terug in de Edesche Concertzaal. Voor het eerst treden Cecile Huijnen, concertmeester van het Gelders Orkest, Jose Sogorb Jover en Hans Eijsackers als trio op. José Luis Sogorb Jover bespeelt deze avond (zaterdag 17 januari 2015 de hoorn. Hij rondde zijn conservatorium af en volgde verschillende masterclasses bij prestigieuze docenten, waarna hij zelf ook ging lesgeven.

Bekroonde vioolklanken

Cecile Huijnen studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Voor haar vioolspel werden haar de Nicolai Prijs en de Fock Medaille toegekend. Momenteel is ze coach bij het Nationaal Jeugdorkest, toert ze rond met kamermuziekensembles en treedt ze regelmatig op als solist.

Pianomuziek

Hans Eijsackers heeft na het conservatorium gestudeerd aan de European Mozart Academy in Kraków. Eijsackers is winnaar van de Rotterdamse Piano-3-daagse, het Prinses Cristinaconcours en het Europees Pianoconcours in Luxemburg. Samen klinken hun instrumenten in de prachtige akoestiek van de Edesche Concertzaal

Meer van Johannes Brahms horen? In deze concerten staat zijn muziek centraal.

 Laatst gewijzigd: 30-12-14 - Geplaatst: 30-12-14