Christelijke Muziek en Concertagenda

Genemuider bovenstem is nu cultureel erfgoed

Van onze redacteur Tineke Smits

27-11-13

De bovenstemzingers in Genemuiden zijn verheugd: hun zangtraditie is erkend als 'immaterieel erfgoed'.

De bovenstem bestaat al enkele eeuwen en werd vroeger thuis gezongen door de vader, als de kinderen hun schoolpsalm moesten leren. Daardoor is de traditie verbonden aan de (godsdienstige) geschiedenis van Genemuiden.

Levende traditie

Het Christelijk Genemuider Mannenkoor Stereo houdt tegenwoordig met overgave de traditie levend, en heeft de bovenstem dan ook voorgedragen voor de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de Bovenstemgroep Genemuiden laat de bovenstem horen in kerken. Klik hier voor enkele geluidsfragmenten.

De plaatsing op de werelderfgoedlijst betekent ook een opsteker voor het religieuze lied. Het is de eerste keer dat er een protestantse traditie wordt opgenomen.

De foto's komen van de website van het Christelijk Genemuider Mannenkoor Stereo.

Ga naar de website van Bovenstem Genemuiden

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Danny Schurink - wo 27-11-13 17:59:20
Prachtige traditie. Geeft de Zondagse Erediensten nog meer glans. Iedere zondag klinkt het nog volop in de Grote kerk van Genemuiden. En mijn zoon die nu 13 jaar oud is, zingt al jaren de Bovenstem mee. Hopelijk blijft de traditie zo voortgang vinden van vader op zoon. Tip: bezoek eens een Bovenstemavond. Hou de agenda hiervoor in de gaten op www.bovenstemgenemuiden.nl


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 27-11-13