Christelijke Muziek en Concertagenda

Slotviering Jaar van het Geloof in Roermond

Van onze redacteur Tineke Smits

20-11-13

Zondag (24 november) vindt met een vesperviering in de kathedraal van Roermond de bisdommelijke afsluiting plaats van het internationale Jaar van het Geloof. Het Jaar werd in oktober vorig jaar door de toenmalig paus Benedictus XVI geopend en wordt zondag in Rome door de huidige paus, Franciscus, afgesloten.

Hoofdcelebrant bij de viering in Roermond is hulpbisschop Everard de Jong. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze gebedsdienst, die om 15.00 uur begint, bij te wonen. Ook wordt zondag in alle parochies van het bisdom een brief van de bisschop voorgelezen.

Missio Canonica

In de viering is ook de jaarlijkse verlening van de 'missio canonica' (de kerkelijke zending) van verschillende afgestudeerden van de catechistenopleiding Kairos en het Theologisch Instituut Rolduc opgenomen. Deze zogeheten lekenambtsdragers (catechisten, catecheten, pastoraal-werkers en parochie-assistenten) worden uitgezonden naar diverse parochies en instellingen in Limburg. Na afloop van de viering zijn alle aanwezigen welkom voor een hapje en een drankje in de Roermondse bisdomgebouwen.

Voorleesbrief

Komende zondag wordt bij gelegenheid van de sluiting van het Jaar van het Geloof ook een brief van bisschop Frans Wiertz in alle Limburgse parochies voorgelezen en/of gepubliceerd. Daarin schrijft de bisschop over het einde van het cultuurkatholicisme. "In de bewogen jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw hebben velen de geloofsschat als ballast van zich afgeworpen; blij bevrijd te zijn van een geloof dat in de eigen ervaring was gereduceerd tot een verzameling van regels, wetten en plichten. Veel mensen hadden in die oude situatie geen persoonlijke band met God opgebouwd of deze alleen als drukkend ervaren. Geloofsoverdracht is dus meer dan het overdragen van kennis, ook geloofsbeleving is belangrijk. Het Tweede Vaticaans Concilie heeft geprobeerd hierin verandering te brengen, door de Kerk meer als een gemeenschap te presenteren, waarin de gelovigen zelf actief participeren. Intussen is een nieuwe generatie mensen aangetreden voor wie het geloof niet langer meer vanzelfsprekend is. Iedere gedoopte gelovige staat voor de eigen keuze om als beust christen door het leven te gaan. Beust geloven betekent in onze dagen dat we geloven in de persoon van Jezus als de Christus en de Zoon van God. Geloven houdt in dat we ons hart geven aan Jezus, die altijd hart voor ons heeft gehad," aldus de bisschop. De volledige tekst van de voorleesbrief is te vinden op de website: www.bisdom-roermond.nl onder de button 'woord bisschoppen'.

Jaar van het Geloof
Het Jaar van het Geloof was een uitnodiging van de paus aan alle gelovigen voor een authentieke en hernieuwde bekering tot de Heer. Ook wilde de paus hiermee een impuls geven aan de nieuwe evangelisatie. Het Jaar herinnerde tevens aan het feit dat vijftig jaar geleden het Tweede Vaticaans Concilie werd geopend en aan de twintigste verjaardag van de publicatie van de Catechismus van de Katholieke Kerk.

 Laatst gewijzigd: 11-12-13 - Geplaatst: 20-11-13