Christelijke Muziek en Concertagenda

De serie Edesche Orgelrecitals gaat van start!

Van onze redacteur Johan van Markesteijn

07-11-13

De Noorderkerk in Ede ging in 2010 een ongewisse toekomst tegemoet. Wie had kunnen vermoeden dat er nu een concertzaal gevestigd is? Binnenkort starten hier de Edesche Orgelrecitals.

Onzekere toekomst

De kerk aan de Amsterdamseweg werd eind 2010 gesloten voor de eredienst en verkocht aan een projectontwikkelaar. Ook het Ypma-orgel ging toen een onzekere toekomst tegemoet. Het orgel, uit 1882 werd in 1918 in deze kerk geplaatst en vanuit de R.K. Kerk te Limmen aangekocht. Het orgel staat landelijk goed bekend, dus binnen de kortste keren meldden zich geïnteresseerden, waaronder een orgelbouwer die vroeg of het instrument te koop was.

Gelukkig zag de projectontwikkelaar dhr. Peereboom het belang van het orgel in en besloot hij de kerk en het orgel als één geheel te behouden. Het orgel werd onder toezicht geplaatst van Johan van Markesteijn, de voormalige organist (1993-2010). Hij probeerde het orgel in goede staat te houden, samen met Wim Modderkolk.

In de Edesche Concertzaal wordt eind november een start gemaakt met de nieuwe serie Edesche Orgelrecitals. Wees erbij en bestel hier tickets!

Kerk in het kantoor

Eind 2012 kwam er positief nieuws: de kerk wordt omgebouwd en gerestaureerd en in de bijgebouwen en in de kerkzaal komen bedrijven. De huurder, Nando Eskes van Eskes Media, zag het orgel en vroeg of het behouden kon worden in de kerkzaal. Welke huurder wil een kerkorgel mee huren met zijn kantoor dat ingebouwd gaat worden in de kerkzaal? De inzet is de Noorderkerk uit te bouwen tot een kwalitatief hoogwaardige muzieklocatie, met respect voor de oorspronkelijke bedoeling van het gebouw. Dhr. Eskes organiseert inmiddels concerten in de voormalige kerkzaal. Wat een fraaie uitkomst!

De kerkzaal is steeds verder en beter aangepast aan kamermuziekakoestiek. Er kunnen concerten gegeven worden in kleine bezettingen. Denk aan pianorecitals, orgelrecitals, soloconcerten en kamerkoorconcerten. Het Ypma-orgel heeft aan glans gewonnen doordat het nu beter mengt en de verschillende stemmen fraaier klinken dan voorheen. Het orgel is na de restauratie bespeelbaar gemaakt en gestemd door Wim Modderkolk en Ko Boogaard.

Ook in het volle werk blijft het orgel een mooi geheel. Voor een goede luisterplaats zit u het best op de galerij tegenover het orgel. Op de galerij achter de speeltafel hebt u goed zicht op de uitvoerende. Veel mensen vinden het een spektakel om een organist in actie te zien. Er zijn speciale tickets verkrijgbaar voor deze bijzondere zitplaatsen.

Edesche OrgelRecitals

Het spits in de orgelserie Edesche Orgelrecitals wordt afgebeten door niemand minder dan Ton Koopman. Hij komt vrijdag 29 november 2013 spelen op het Ypma-orgel. Dé Barokspecialist op een romantisch orgel! Verder spelen nog Peter Eilander op dinsdag 10 december 2013: muziek voor Advent en de 5e symfonie van Widor met de beroemde Toccata. Op 3 januari 2014 geeft Bert van den Brink een nieuwjaarsconcert op vleugel, orgel én harmonium. Dinsdag 7 januari sluit Jaap Zwart de eerste serie af met werk van Nederlandse romantici (o.a. Hendrik Andriessen en Jan Zwart) en composities gerelateerd aan Guilmant.

De volgende orgelserie is gepland tussen Pasen en Pinksteren 2014. U bent van harte uitgenodigd. Bestel meteen tickets!

De foto hiernaast is gemaakt door Betty van de Bunt.

 Laatst gewijzigd: 07-02-14 - Geplaatst: 07-11-13