Christelijke Muziek en Concertagenda

Het VreemdelingenCollectief vindt eigen sound

Nieuw album 'In de Verte' wordt 21 mei gepresenteerd

Van onze redacteur Tineke Smits

30-03-16

In mei is het eindelijk zover: dan komt ‘In de Verte’ uit, het tweede album van Het VreemdelingenCollectief. Het kostte wat tijd en aandacht, maar het resultaat is een volwassen plaat met een eigen sound, belooft singer-songwriter Johan Jeras.

Wikken en wegen

Al tijdens de eerste, lange, tour van ‘Niemandsland’ begon het collectief met het tweede album. Zanger Johan Jeras vertelt: “Liedjes schrijven kost veel tijd, bij ons wel in elk geval. We wikken en wegen elke noot, zetten de liedjes in de ijskast en kijken later weer eens of het inderdaad zo gaaf is als we denken. Dat vergt veel tijd. Maar hebben we dan nu de perfecte plaat? Nee, dat denk ik niet. Er valt nog genoeg te ontdekken en te leren. Sterker nog, we willen onze plaat authentiek laten klinken. Als een markering in de ontwikkeling die we doormaken op artistiek en geestelijk terrein."

Eigen identiteit

Wat voor cd is dit dan?
“Op het album ‘Niemandsland’ waren de grote thema’s tijd en eeuwigheid. Die plaat was vooral gericht op God. Het nieuwe album is juist meer gericht op het dagelijkse leven. Wat weerbarstiger, wat ingewikkelder. Teksten die misschien wat meer schuren of stof tot nadenken geven.” Muzikaal gezien is er ook een ontwikkeling: “We zijn meer losgekomen van onze muzikale helden en hebben een eigen sound, een eigen identiteit ontwikkeld. We spelen graag met de dynamiek. Alles wat je kunt verzinnen tussen pop en rock, komt bij ons terug.”

Voor wie maken jullie muziek?
“Bij het eerste album en de tour hebben we niet echt nagedacht over het publiek en de doelgroep. Toen merkten we dat we vooral volwassenen aanspraken. Het album werd vaker door vijfentwintigplussers gekocht dan door jongeren. Nu zouden we qua muziek best op de EO Jongerendag kunnen staan, maar de thematiek is volwassener. Het zoeken, de vragen, dat is denk ik wel herkenbaar." De titel ‘In de Verte’ vat de filosofie van de plaat goed samen: “Het is alsof je een stukje van een melodie hebt gehoord, maar nog niet helemaal. Je stemt je instrument af op een halve melodie en kunt nu nog niet helemaal de puzzel leggen. Maar je weet dat dat ooit wel komen gaat. Ik vind het een hoopvol beeld."

Totaalpakket

Het VreemdelingenCollectief is bekend om haar mix van muziek met andere disciplines. En ook dit keer is er ‘flink wat aandacht’ besteed aan het artwork van het album, aldus Johan: “We konden het ons niet veroorloven om nu met een gewoon plastic hoesje aan te komen zetten!” In tegenstelling tot het vorige album is het artwork nu in z’n geheel ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Michael van Kekem. “Bij elke song heeft hij een beeltenis gemaakt, en die zijn allemaal te zien in het boekje dat je bij het album geleverd krijgt. Het is een heel verhaal geworden.” Dit ‘totaalpakket’ is onder meer een beetje bedoeld tegen de digitalisering van de muziek, legt Johan uit. “Als bijvoorbeeld mooie muziek alleen op iTunes te horen is, vind ik dat jammer. Met dit boekje wordt de muziek tastbaar.” Ook tijdens het presentatieconcert op zaterdag 21 mei is er veel ruimte voor visuals en beeld.

Anonieme bandleden

De pers bestempelde de muziek van Het VreemdelingenCollectief als 'alternatief'. Een term die Johan goed vindt passen, “al zou ik het liever ‘eigen’ noemen. Ik denk dat ze ons zo noemen omdat onze muziek niet glad is of gepolijst. We schaven niet door tot het lijkt op iets dat al bestaat, dat is die eigen sound die we willen laten horen. Maar dat betekent niet dat onze muziek niet toegankelijk is. Het schuurt misschien soms, maar de muziek is wel authentiek, ik denk dat dat ook wel aanspreekt in deze tijd. Het leven is niet glad, er is geen succesformule.”

Is het feit dat jullie redelijk anoniem zijn ook niet alternatief?
“Ja, dat hoort er wel een beetje bij. Bij ons gaat het om het collectief, dat staat voorop. Onze gezichten hoeven niet op de voorgrond, want poppetjes kun je inwisselen. Ik vind dat één persoon die op de voorgrond staat, de aandacht kan afleiden van de muziek of de boodschap. Natuurlijk hebben we wel persfoto’s of filmopnames, maar het draait bij ons niet om een enkeling. Dat is niet geheimzinnig bedoeld, maar wel artistiek verantwoord. We zijn allemaal overtuigd van de inhoud van onze muziek en die willen we straks op 21 mei kunnen overbrengen. Hoewel het altijd spannend blijft om nieuwe muziek te gaan laten horen...”


 Laatst gewijzigd: 30-03-16 - Geplaatst: 29-03-16