Christelijke Muziek & Concertagenda

Slotconcert Organiek 2009: Orgelrecital Winfried Bönig Antwerpen, Antwerpen


Naam:
Slotconcert Organiek 2009: Orgelrecital Winfried Bönig
Datum:
9 oktober 2009

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:15u
Omschrijving:

De Keulse domorganist Winfried Bönig weet van Bach tot Messiaen te overtuigen door een virtuoos vakmanschap en een diepgaand inzicht in het repertoire. Dit recital belooft dan ook een memorabel slotconcert te worden van de reeks 2009.

Winfried Bönig werd in 2001 benoemd tot Domorganist te Keulen en geeft sinds 1998 als professor solistisch orgelspel en improvisatie leiding aan de studiegang katholieke kerkmuziek aan de ‘Musikhochschule’ in Keulen. Hiermee bekleedt hij twee vooraanstaande kerkmuzikale posities in Duitsland.
Zijn eerste orgellessen kreeg de in Bamberg geboren Bönig op 13-jarige leeftijd van Domorganist Wolfgang Wünsch in zijn geboortestad. Daarna werd hij in 1978 toegelaten in de orgelklas van Franz Lehrndorfer aan de ‘Musikhochschule’ in München. Na zijn examen (cum laude) verwierf hij verder het dirigeerdiploma en het ‘Meisterklassendiplom’ voor orgel.
Aan de Universiteit van Augsburg studeerde hij verder de vakken muziekmuziekwetenschap, geschiedenis en muziekopvoeding. Zijn dissertatie in 1992 (bij Prof. Franz Krautwurst) schreef hij over de Zuidduitse cantate in de tijd van Bach, een onderwerp dat toentertijd een nog weinig bestudeerd gebied was binnen de protestantse kerkmuziek.
Zijn artistieke werkzaamheden begon Bönig in Memmingen waar hij van 1984 tot 1998 organist en dirigent was aan de Hauptkirche Sankt Josef. Het repertoire van de daar uitgevoerde werken omvatte grote orkestmissen en symfonische werken en daarnaast cyclische uitvoeringen van het integrale orgeloeuvre van J.S.Bach en Olivier Messiaen.
In 1995 werd hem voor zijn muzikale verdiensten de ‘Kulturpreis der Stadt Memmingen’ toegekend.
Naast zijn omvangrijke liturgische taken in de Dom te Keulen heeft Winfried Bönig ook de artistiek leiding van de jaarlijkse (zomerse) ‘Orgelfeierstunden’. De internationale orgelserie in deze Kathedraal behoort wereldwijd tot de meest gerenommeerde en best bezochte concertseries. Van de twaalf concerten door internationaal vermaarde organisten speelt Bönig er ieder jaar drie. Als concertorganist is Bönig wereldwijd actief. Zo werd hij in 2008 uitgenodigd voor orgelinwijdingen en orgelpremières in o.a. China (Arts Center Peking), Rusland (Philharmonie Khanty-Manijsk) en Spanje (Zaragoza).
Bönig verzorgde als interpreet talrijke wereldpremières van aan hem opgedragen orgelwerken van o.a. Enjott Schneider, Jean Guillou, Stephen Tharp en Colin Mawby. Zijn in 1988 verschenen CD met orgelwerken van Dietrich Buxtehude werd door de Europese en de Amerikaanse muziekpers enthousiast beoordeeld. Talrijke opnames - als organist en dirigent - volgden en vermeldt inmiddels een omvangrijke discografie met een veelzijdig repertoire, waaronder een eigen transcriptie van de ‘Goldberg-Variationen’ van J.S.Bach. Ook als dirigent treedt Bönig regelmatig op; onlangs met een uitvoering van Bach's ‘Johannes Passion’ in Moskou.

Adres:
Lange Nieuwstraat 73
Postcode:
2000
Plaats:
Antwerpen (Boek overnachting in Antwerpen)
Dagje uit in Antwerpen | Activiteiten Antwerpen

Provincie:
Antwerpen

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek
Doelgroep:
Alle leeftijden


Entreeprijs:
€ 8,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Nee

Internetadres:
http://www.organiek.be
Email adres:
info apenstaartje organiek.be
Meer concerten:
Alle concerten van Organiek.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2009-09-29 11:41:10

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar