Christelijke Muziek & Concertagenda

Pieter Vis zingt op Dordt Monumentendag in de Trinitatiskapel liederen van Purcell, Handel e. v.a. Dordrecht, Zuid-Holland


Naam:
Pieter Vis zingt op Dordt Monumentendag in de Trinitatiskapel liederen van Purcell, Handel e. v.a.
Datum:
12 september 2009

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15.45u - 17.00u
Omschrijving:

Concertzanger Pieter Vis zingt op Dordt Monumentendag in de Trinitatiskapel liederen van Purcell, Händel, Haydn en Mendelssohn-Bartholdy e.v.a.

Dordrecht - Op zaterdagmiddag 12 september as. zal om 16.00 uur de bekende bas-baritonzanger Pieter Vis, in het kader van zijn 50-jarige zangerscarrière, een speciaal optreden verzorgen met een toepasselijk thema ‘Op de kaart’ tijdens de Monumentendagen. Samen met de organist Piet Noort, één van zijn vaste muziekbegeleiders, en de 17-jarige Letlandse violiste Ksenia Soucha (wonende in Edegem, provincie Antwerpen) zetten ze diverse toondichters weer op de kaart. Hiermee wordt het middagprogramma in de Trinitatiskapel van de Evangelisch Lutherse Gemeente te Dordrecht feestelijk afgesloten. In dit voormalig gasthuis voor blinden bevindt zich het oudste twee-klavierinstrument (Wolffertsorgel uit 1733) van de Merwedestad.


De Trinitatiskapel stamt uit 1304 en bevindt zich op de hoek van de drukke Blindeliedengasthuissteeg op de hoek van de Vriesestraat nr. 22. In deze bijzondere kapel was tot 1629 het gasthuis voor blinden ondergebracht. Een veelzijdig muziekoptreden is in deze kapel van de Evangelisch-Lutherse Gemeente te Dordrecht samengesteld. Zo zal van 14.30 tot 15.30 uur het ‘Barococo ensemble’ met o.m. Dick Ouwehand, tweede organist van deze kerk, een uur vrolijke barokmuziek verzorgen.

Voor de Dordtse Evangelisch-Lutherse gemeente is het al weer voor het vijfde seizoen dat de bekende Houtense concertzanger Pieter Vis belangeloos zijn jaarlijkse middagoptreden verzorgt en wel om 16.00 uur. Deze keer brengt hij in afwisseling met de talentvolle Letlandse violiste Ksenia Soucha uit Edegem een gevarieerd klassiek en romantisch muziekprogramma. Het staat onder meer in het teken van diverse geboorte- en sterfdata van bekende en minder bekende klassieke componisten waaronder de twee jong gestorven wonderknapen, Henri Purcell (350ste geboortedag) en Felix Mendelssohn-Bartholdy (200ste geboortedag). De herdenkingen van de 250ste sterfdag van George Fr. Händel en Joseph Haydn’s 200ste sterfdag worden ook belicht. Daarnaast brengen de drie musici diverse eerste creaties waaronder ook liederen die aan Pieter Vis zijn opgedragen. Ze zijn o.a. van de 90-jarige Utrechtse musicologe en componiste dr. Nancy van der Elst als ook van haar plaatsgenoot, de in 1984 overleden, organist-componist Jan Hendrik Ras. Tevens brengt de jubilerende 60-jarige musicoloog dr. Vis enkele van zijn geesteskinderen voor het voetlicht.


De veelzijdige musicus Piet Noort uit Amersfoort, is al tussen half twee en kwart over twee te horen in een orgel-recital van rond drie kwartier eveneens in de Trinitatiskapel. Hij speelt onder meer orgelwerken van Purcell, Händel, Haydn en Mendelssohn. Op het slotconcert van deze dag begeleidt hij de bas-baritonzanger Vis zowel op het kleine en op het grote orgel als op de Ibach-concertvleugel. Ksenia Soucha, violiste, speelt enkel soli van Nancy van der Elst. Zo kan men tijdens dit middagoptreden ook genieten van de rijke invloed die het Protestantse (lees: Evangelisch-Lutherse) kerklied als ook het Rooms-Katholieke kerklied door de Sefardische Joodse Liturgische gezangen uit de laatste 4 eeuwen heeft ondergaan.

Globaal muziekprogramma: Trinitatiskapel

13.30 tot 14.15 uur
Piet Noort, orgelwerken van Händel, Mendelssohn e.a.

14.30-15.30 uur
Barococo ensemble m.m.v. Dik Ouwehand, continuo.

16.00 uur -17.00 uur
Pieter Vis, bas-bariton; (Ksenia Soucha (17 jaar) violiste uit Letland, en Piet Noort, orgel-continuo.

Zie ook: www.pietervis.com / www.elzavisdeclercqstichting.nl

Adres:
Trinitatiskapel a/d Vriesestraat nr. 22
Postcode:
3311 nr
Plaats:
Dordrecht (Boek overnachting in Dordrecht)
Dagje uit in Dordrecht | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Zang en instrument
Doelgroep:
Alle leeftijden


Entreeprijs:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
psaris apenstaartje zonnet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van dr. pieter vis.
Telefoon:
0623149414


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2009-08-31 13:28:48

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar